Google+

Нов протест и петиция за трасето на АМ „Струма”

kresna-2020-bnr

Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ направи протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София на 24 февруари. Протестът беше срещу планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, поводът – среща на Комитета по петициите на Европейския парламент с български граждани, определена за същия ден.

Коалицията „Да спасим Кресненски пролом“ припомни, че през декември 2019 г. Комитетът е затворил без удовлетворение петицията на местни хора от град Кресна. С нея жители на града апелираха сегашният път Е-79 през пролома да остане локален, а АМ „Струма“ да се построи изцяло извън дефилето. Петицията беше подкрепена от над 800 жители на община Кресна, а европейска онлайн подписка събра 211 346 подписа.
На 18 февруари 2020 г. 588 жители на община Кресна, подкрепени с решение на общинския съвет от 4 февруари, внесоха нова петиция със същите искания – този път до ръководството на Европейската комисия.
Протестиращите настояха институциите да гарантират спазването на европейските закони и напомниха, че има трасета за строежа на „Струма“ извън пролома, които единствено са в съответствие с тези закони. Изцяло източен вариант на магистралата или вариант с тунел осигуряват пътна безопасност и регионално шосе за жителите на град Кресна, като нямат унищожително въздействие върху уникалната природа на Кресненския пролом и най-ценните земеделски земи и лозя на град Кресна.

„Протестираме срещу бездействието и активното участие чрез финансиране от страна на ЕК в разрез с европейското законодателство при строителството и експлоатацията на трансевропейската магистрала „Струма“ през гр. Кресна и Кресненски пролом на България“, заяви пред Радио София Андрей Ковачев от сдружението за дива природа „Балкани“.

Протестиращите внесоха протестна декларация до вицепрезидента на Еврокомисията Франс Тимерманс и до еврокомисаря по околната среда с надеждата за различно отношение към проблема с трасето.

БСНГИ

Снимка: БНР

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply