Google+

Турция първа по затворени журналисти

Turkey-press-protestReuters

Турция е на първо място по лишаване на журналисти от свобода през последното десетилетие, според Международния институт за пресата ( International Press Institute). Институтът представи на 18 ноември в Брюксел резултатите от свое проучване на място в Турция. Към момента 120 журналисти са в затвора, стотици са обвиняеми в съдебни дела.
Атаката срещу свободата на медиите започна по повод опита за военен преврат през 2016 г. и съвсем не изглежда да е приключила, макар извънредното положение да беше отменено.

Напоследък турските власти се насочват и към ограничаване свободата на онлайн медиите. Институтът отбелязва също слабостта на правораздавателната система, която няма достатъчна независимост да отсъди справедливо по въпросните дела.

Самите съдилища бяха „обезкръвени” по повод преврата, тъй като голям брой съдии също попаднаха сред задържаните или бяха уволнени. Общият брой на уволнените военни, университетски преподаватели, магистрати, чиновници, журналисти и др. през 2016 г. достигна 150 хил. Повече от 77 хил. души бяха задържани и обвинени в съучастие и тероризъм.
Докладът на специалната мисия за установяване фактите по свободата на словото и медийната свобода в Турция беше представен от екип на Международния институт за пресата пред европейската медийна общност, Европейския парламент и Комисията с цел ЕС да обмисли и предприеме мерки, с които да въздейства за подобряване на ситуацията.

Инициатива БГ

Снимка: Протестиращи четат опозиционния вестник „Джумхуриет“пред съдебната зала на 28 юли 2017 г., за да покажат солидарност със затворените журналисти от същия вестник REUTERS/Murad Sezer/

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply