Google+

Куба призна частната собственост

cuba-vote-pioneers-TranslatingCuba

На 24 февруари кубинците гласуваха нова конституция на страната си, която внася някои промени в общественото устройство:
Признава частната собственост, чуждите инвестиции; създава позиция „Министър-председател на Куба” и ограничава мандатите на президента до два, а възрастта до 60 години; създава регионално ниво на местно самоуправление, възстановява презумпцията за невинност от досоциалистическата си конституция от 1940 г., гарантира правото на адвокатска защита от момента на задържане, въвежда отговорност на държавата за вреди, нанесени на гражданите и др.

В първоначалния вариант на конституцията се е съдържало определение за брак, позволяващо легализиране на еднополовите бракове, но под натиска на католическата църква то е изоставено и се приема, че бракът е „съюз между мъж и жена”.

Кубинците се явиха масово пред урните ( 84% ) и гласуваха с 90% мнозинство в подкрепа на новата конституция. Президентът на страната Мигел Диас Канел е заявил, според световните медии, че ставащото в Куба е истински демократично на „фона на империалистическия натиск върху Венецуела”.

Не съвсем демократично се държа правителството по време на кампанията, мобилизирайки всички медии да агитират гражданите за приемане на конституцията и не допускайки контра аргументи. Съмнения в демократичната стойност на новата конституция изразиха известни хора с кубински произход като Марко Рубио, американски сенатор и бивш кандидат за президент на САЩ.
Новата конституция на Куба запазва еднопартийната система и държавната планова икономика. Коментатори посочиха, че все пак признаването на частната собственост ще има за ефект по-ясно регламентиране на правата на работниците в частния сектор, където според статистиката, са заети вече около 1 милион кубинци.

Комунистическа Куба вече има одобрена на референдум конституция. Демократична България никога не е подлагала на допитване действащата си конституция.

Даниела Божинова

Снимка Translating Cuba

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply