Google+

Варненският референдум: Седем години в Тибет, пардон в съда

Julian-skener-bg

След седемгодишна сага в държавни служби и съдилища гражданският референдум срещу застрояването на Алея Първа в Морската градина на Варна се върна в административния съд в града. Преди дни се състоя първото заседание. То ни даде повод да припомним  историята на гражданския опит на 33 хиляди варненци да спасят своята Морска градина от приватизация и бетониране.
Човекът, който преведе референдума през всичките тези години и перипетии на бюрократичния ред, неясния закон, неговото неспазване, враждебността на местната власт и свързаните с нея представители на големия бизнес е Юлиян Чолаков – Председател на Инициативния комитет. Той продължава и днес  неуморно в същия дух с новото съдебно дело, за да доведе нещата до успешен край.
Публикуваме неговия разказ и призив към граждански експерти и съграждани за участие в заключителната фаза:

ВАРНЕНСКИЯ РЕФЕРЕНДУМ – КРАТКА ИСТОРИЯ И НАЙ-НОВО РАЗВИТИЕ

На 15 юни 2009г., в суматохата след изборите за Европейски парламент на 7 юни и преди парламентарните избори на 5 юли, беше извършена една от най-тъмните сделки с държавна земя в историята на града и Морската градина на Варна. От 4-километровата крайбрежна зона от вълнолома до „Почивка” е продадена 3-километрова ивица с площ 122 дка, разположена между ската и крайбрежната алея – любимо място за разходка на хиляди варненци и гости на града. Като резултат от тази сделка в новия Общ устройстван план (ОУП) през 2012г., крайбрежната зона е предвидена за интензивно урбанизиране с тъй наречения проект „Алея първа“, със съответния интензивен автомобилен трафик, който и сега достига до над 100 автомобила в минута.

Целта на референдума е да се възстанови статутът на крайбрежната зона със ската, крайбрежната алея и плажа като зона за отдих и естествена граница на парка с морето, и цялата тази територия да стане част от „историческото ядро“, за да може Морската градина ДА достига до морето, защитена по-надеждно от попълзновенията за нейното плътно застрояване.
Целта е Морската градина ДА достига до морето!

Подписката стартира на 27.01.2013г., заедно с произвеждането на националния референдум за развитието на ядрената енергетика, със следните въпроси:

1. Да достига ли паркът „Морска градина“ до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?

2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?
…..
На 07.02.2019г.  в Административен съд – Варна се проведе първото заседание по адм. дело № 502/2018г., образувано по жалбата на Инициативния комитет срещу решението, с което на 22.01.2018г. Общински съвет – Варна отхвърли предложението за местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна, подкрепено с над 33000-та подписка от 2013г.
Инициативният комитет сме задължени от съда да уточним в 7-дневен срок след излизането на протокола от заседанието на 14.02.2019г. териториалния обхват на използваните във въпросите за референдума фрази „парк Морска градина“, „крайбрежна зона от ската до морския бряг“ и „крайбрежна зона на град Варна“, което е необходимо за преценката на тяхната законосъобразност.

Призовавам всички, които имат мнение, да помогнат да обясним на съда какъв смисъл влагаме варненци във всяко от тези понятия, за да могат да бъдат преценени правилно териториалният обхват и законосъобразността на въпросите.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 21.03.2019г. от 15:00ч.

Юлиян Чолаков

Инициатива БГ

Снимка: инж.Юлиян Чолаков / Skener.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Варненският референдум: Седем години в Тибет, пардон в съда”

 1. Варненски казва:

  Следното изречение ми направи силно впечатление: „3-километрова ивица с площ 122 дка, разположена между ската и крайбрежната алея – любимо място за разходка на хиляди варненци и гости на града“. Как по-точно човек ще се разхожда в тази зона, която беше под наклон, в срутищен процес и нямаше път по нея. Нещо не е както трябва тази информация.

 2. Фалшименто казва:

  Доста манипулации в текста, не е само в една част. Като цяло историята с този референдум е доста мъглява. Бъркат (случайно или умишлено) наименованието на проекта с цялата крайбрежна алея и се опитват да заблуждават обществото. Сигурно с подобни лъжи са събирани и подписите, които в по-голямата си част се оказаха фалшиви.

 3. Петър Цветков казва:

  Браво!!!

  Явно все още има свестни хора, които ги е грижа за града в който живеем.

  Варненски, не се прави на ущипан, от много години има заведения по тази площ. За съжаление новите герои на черноморието успяха да съсипят ресторанта на трета буна, заради „скромните“ си мечти.

  Фалшименто, не посочваш нищо конкретно, по-скоро твоя коментар е мъгляв и манипулативен.

  И двамата сте жалки с тези смешни анонимни никове.

  Въпросите в референдума са съвсем ясно написани:

  1. Да достига ли паркът „Морска градина“ до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?

  2. Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

  Дано успеят да спрат това безумие от последните години в Морската градина.

 4. Riani казва:

  what a fantastic blog,, thank you for sharing, nice to read it

Leave a Reply