Google+

Нава̀лни прави референдум, оспорва градоустройство

MOSCOW, RUSSIA - APRIL 30: Russian opposition leader Alexei Navalny attends  a rally for 'free Internet' and in support of the Telegram Messenger in Akademika Sakharova Avenue in Moscow, Russia, on April 30, 2018. (Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images)

Алексей Навални и неговите привърженици в Екатеринбург са успели да получат регистрация в Избирком – градската избирателна комисия, на инициативен комитет за референдум относно бъдещ християнски храм „Св. Екатерина“. Допитването е в отговор на общественото недоволство срещу определеното място за храм, което ще доведе до унищожаване на един от градските паркове.  Документите трябва да бъдат разгледани и от Градската дума, която до края на м.февруари ще се произнесе по въпросите. Ако всичко е наред, организаторите ще трябва да започнат подписка и в рамките на 25 дни да наберат подкрепа от поне 53905 граждани ни Екатеринбург за провеждане на референдума.
Междувременно градските законодатели замислят промени в устройствения закон на Екатеринбург, с който трябва да се регулират и отношенията, свързани с референдуми. Поради липса на допитвания тосега се оказва, че в него има значителни законодателни празнини. Областная газета съобщава за намерение на управляващите да бъдат записани нови клаузи, които ще засегнат срока за регистрация на инициативни комитети, забрана за гласуване по един и същ въпрос в рамките на 2 години и други.

Алексей Анатолиевич Навални е руски опозиционен политик, юрист и обществен активист. Той е считан за най-големият опонент на Вл.Путин, многократно арестуван, осъждан и затварян, недопуснат до изборна напредвара на последните президентски избори. От 2013 г. е лидер на Партията на прогреса. Автор е на един от най-четените блогове на обществено-политическа тематика в Русия, като печели популярността си чрез активната си борба срещу корупцията в страната.

Екатеринбург ( бивш Свердловск) е четвъртият най-голям град в Русия. Главен център на минната промишленост в миналото, той запазва постоянно значение на врата между Азия и Европа, тъй като е разположен на въображаемата линия между двата континента в Урал, провинция Перм. Често е наричан „третата столица на Русия” заради икономическото, транспортното и културното си значение. Има население от милион и половина души и отстои на 1500 км източно от Москва.

Инициатива БГ

Снимка: Навални 2018, AnadoluAgency

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Нава̀лни прави референдум, оспорва градоустройство”

  1. Riani казва:

    great post, thank you for sharing, nice to read it

Leave a Reply