Google+

Инициатива раздвижва застоялия политически въздух в Бургас

burgas-initiative-e-burgas

За 6 управленски позиции освен за кмет на община да могат да гласуват гражданите на Бургас още на следващите избори. Това предлага Местна гражданска инициатива за изборни районни кметове, учредена в града в началото на февруари по закона за прякото участие. Инициативният комитет с председател Даниела Божинова започна да набира подписи в подкрепа на предложението.
Ако за най-големите градове – София, Пловдив и Варна, районирането е задължително, то за градове като Бургас – между 100 хил. и 300 хил. жители , районирането е позволено от закона, ако общинският съвет вземе решение за това.

Инициативата иска да предложи на общинския съвет да приеме решение за райониране, като съществуващите териториални поделения на общината се превърнат в райони.Според учредителите на инициативата това е напълно възможно, тъй като те отговарят на законовите изисквания за район.

Това би било политическа реформа, която ще даде възможност на гражданите да си избират районни кметове вместо кметът да назначава директори на териториалните единици на вестна власт. Мярката би повишила легитимността на местната власт, подобрила изборната конкурентност в града, в който управляващата партия има пълно надмощие и на практика изборите са „състезание с един кон”, както заявиха за медиите от инициативния комитет. Очаква се също така районните кметове да са по-съпричастни към нуждите на района, да отстояват неговите интереси и като резултат да се постигне по-балансирано разходване на бюджета и европейските фондове между различните части на града – нещо, което в момента е проблем и повод за критики и недоволство от страна на гражданите, според които средствата се харчат само в определени точки на Бургас.

ИК възнамерява да представи предложението и подписката пред Общински съвет Бургас през м. април.

Междувременно тя предизвика вълнение сред общинарите и група общински съветници, включително членове на Правната комисия, отправи официално питане към кмета дали предложението, за което се събират подписи на улицата, е законно. Районирането и изборните кметове на райони срещат одобрение сред много бургазлии. Същевременно идеята предизвиква и едно основно притеснение – че ако бъде взето решение за райониране, местната власт може да го използва като повод за увеличаване на администрацията, а това би било в противоречие с целта за по-добро управление и демокрация на инициаторите, както и на гражданите на Бургас.

Дотук заслуга на инициативата е, че поне освежава застоялия политически въздух в Бургас и заявява някакво гражданско присъствие.

Инициатива БГ

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply