Google+

Молдовците ще намаляват и отзовават депутати

moldova-protest

Република Молдова е в навечерието на парламентарни избори и референдум, които ще се състоят на 24 февруари. Молдова беше квалифицирана от ЕС като „държава, превзета от олигархията” заради сериозни нередности в изборния процес през миналата година. В резултат европейските финансови средства за подпомагането й на макро ниво бяха спрени и молдовското правителство се зае да търси помощ от Русия, Китай и Турция.
Предстоящите избори ще се проведат по смесена избирателна система – половината от местата ще бъдат гласувани по добре познатите на българския избирател партийни листи, но другата половина ще се избира мажоритарно в едномандатни избирателни райони. Референдумът, който ще се проведе едновременно с изборите, засяга броя на депутатите и възможността за отзоваването им. Опити за провеждане на допитване по тези теми бяха правени и по-рано. През 2017 г. в Кишинев използваха възможност за отзоваване на столичния кмет, но неуспешно.

Конкретните въпроси на предстоящия референдум са следните:
Съгласни ли сте броят на депутатите в парламента да бъде намален от 101 на 61?
Съгласни ли сте избирателите да могат да отзовават депутати, ако те не изпълняват задълженията си?

Коментатори посочват, че тези важни въпроси са на практика примамка за избирателите, за да се явят масово да гласуват и така да произведат резултат с висока легитимност на парламентарните избори. По този начин големите молдовски политически партии няма да бъдат обвинявани от международната общност в олигархично управление и изборни машинации.

Това най-вероятно е така, тъй като референдумът е консултативен т.е. неговите решения могат и да не се приложат на практика или да се видоизменят. Факт е обаче, че в олигархична Молдова гражданите ще могат да се произнесат по броя на своите представители в парламента и тяхното отзоваване, докато в демократична България нямат такава възможност. Българите също така нямат вече и най-малката възможност да гласуват за личности след саморазправата с преференцията, която родното Народно събрание поднесе като валентинка на българския избирател в Деня на любовта 14 февруари.

Даниела Божинова

Снимка: Balkan Insight

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply