Google+

Скачат срещу „робски закон“ в Унгария

hungary-law1-CelebVida

Опозиционната партия Йобик смята да обжалва в съда решение на Националната избирателна комисия на Унгария, с което се отхвърля направено от партията предложение за референдум. Референдумът трябваше да бъде срещу „робския трудов закон”, приет от управляващата Фидес в края на миналата година. Законодателната промяна възмути десетки хиляди работещи и ги изкара на улицата в поредица от протести около Коледа. Протестите продължават и през януари т.г.

Партията на Орбан влоши трудовото законодателство, като освободи тавана на извънредното работно време, фиксиран на 250 часа и отвори възможност извънредният труд да достига до 400 часа. Друга промяна позволи на работодателите вместо да изплащат въпросното извънредно работно време в рамките на една година, да могат да отлагат плащането му до 3 години.
Един от официалните мотиви е, че унгарската работна сила много е намаляла, има недостиг на работници и властите са принудени да приемат тази мярка, така че да има възможност за удължаване на работното време.Според някои критици Орбан е променил законодателството, за да услужи на големи чуждестранни инвеститори, като им спести ресурси.

Партия Йобик, която оглави борбата с влошаването условията на труд в Унгария, от известно време е сменила своята крайно дясно и ксенофобска ориентация с по-центристка позиция и се противопоставя на политиката на управляващата Фидес.

Инициатива БГ

Снимка Декемврийски протест в Будапеща / Celeb Vida

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply