Google+

Македония – втори референдум за името?

macedonia-face-flckr

Организацията Световен македонски конгрес е представила на 15 януари в парламента на Република Северна Македония предложение за нов референдум за името на страната, предаде Асошиейтид прес. Преди дни законодателният орган гласува промяна на името от Бивша Югославска република Македония БЮРМ на Република Северна Македония, като част от пакет конституционни промени, предизвикани по силата на споразумение с Гърция и целящи влизане в Европейския съюз и НАТО.
Новото име предизвика недоволство сред много македонски граждани, макар че голямо мнозинство от участвалите в референдума по същия въпрос гласува утвърдително. Проблемът на новото име, което безспорно не е по-лошо от БЮРМ е, че то не може да бъде използвано във вид, съкратен само до Македония, а се изисква да се изписва и произнася „ерга омнес” – винаги и навсякъде, по горния начин.
Искането за нов референдум е преминало формално одобрение от парламентарна комисия и очаква потвърждение от Председателя на парламента, след което ще може да бъде пусната подписка за набиране на подкрепа. Необходими са 150 хил. подписа за предизвикването на национален референдум. Инициаторите твърдят, че са изразители на неодобрението на новото име от страна на диаспората на страната в чужбина.

Инициатива БГ

Снимка   Flickr – Marjan Lazarevski /Debating Europe

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply