Google+

Флорида забрани електронните цигари на закрито

florida-vaping-ban-getty -images

Забрана за използване на електронни цигари на закрито и стриктно ограничаване на нефто- и газодобива във водите на щата бяха въведени във Флорида с референдум на 6 ноември т.г. Тези ограничения бяха представени от конгреса на щата за одобрение от избирателите като една обща „Екологична поправка” на конституцията на Флорида.

Анализаторите на пряката демокрация в САЩ окачествиха конституционната поправка като най-странната за този изборен цикъл, предвид факта, че тя съчетава две трудно съвместими теми – пушенето и добива на горива. Избирателите обаче явно нямаха проблем с несъвместимостта на мерките и ги одобриха с ясно мнозинство от над 60%.
След големия бум на е-цигари в САЩ употребата им беше забранена на закрито и от други щати преди Флорида, въпреки че до момента не са установени с пълна категоричност доказателства за вредата от тях.
Флорида е специфичен щат по отношение на прякото участие на гражданите в управлението. Те нямат право на законодателна и конституционна гражданска инициатива, но всяко конституционно изменение, подготвено от законодателите, се подлага на одобрение от избирателите по силата на конституционно изискване за „задължителен референдум”.

Инициатива БГ

Снимка: Getty Images

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply