Google+

Търсят се 11 общински съветника в Бургас и 18 хиляди подписа в Русе

air-namoreto-com

Местни групи за чист въздух и околна среда в редица български градове активизираха действията си през настоящата година.
Инициативен комитет, сформиран в Русе с председател Бойко Никифоров, подготви подробни предложения към общинските власти за подобряване качествата на атмосферния въздух. Те ще бъдат гласувани от гражданите, ако в рамките на 3 месеца инициаторите успеят да съберат 18 хил. подписа за свикване на референдум. Кампанията започна на 25 октомври и още в първите десетина дни бяха събрани около 3000 подписа.
Гражданският натиск за по-чист въздух в дунавския град е голям, а и спомените за края на тоталитарната държава – свързани с Русе и въздуха, са все още живи, поради което министърът на екологията Нено Димов лично се озова на място в Русе, за да достави специална апаратура за установяване на миризми в атмосферния въздух. Пробите ще се изпращат в Италия за анализ.
Конкретните въпроси на референдума може да прочете в статия на местния „Дунав мост” тук.

Бургас също се опитва да предостави на гражданите думата относно промишленото замърсяване на въздуха в града, който между впрочем никога не се е славил като особено чист. След като граждански инициирана подписка не успя да събере необходимия брой подписи за разглеждане на предложение за референдум в общинския съвет, председателят на комитета за референдум Стоян Грозев се свърза с общински съветници, които биха могли да предизвикат допитване чрез внасяне на докладна записка в местния парламент. За целта са необходими поне 11 критично настроени общински съветници, което е 1/5 от състава на общинския съвет в града.
На 29 октомври желаещите да подкрепят идеята за референдум взеха участие в Кръгла маса за проблемите на атмосферния въздух в Морско казино – Бургас.

По-рано, на 20 октомври в с.Труд след протестна акция срещу замърсяването на въздуха, беше осъществена първата национална среща на граждански групи и инициативни комитети, борещи се за по-чист въздух и околна среда в България. В нея взеха участие представители на Нова Загора, с.Куртово Конаре, Пловдив, Разград, Ямбол, Бургас, Мездра и др. Участниците решиха да учредят своя национална представителна организация до края на годината. Според тях това е начинът да обединят усилията си за по-значителен и ефективен натиск върху бездействащите национални институции, така че те да прилагат екологичното законодателство, както и да направят законодателни промени там, където човешкото право на добра околна среда не е достатъчно защитено.

През 2017 г. България беше осъдена от Съда на Европейския съюз за това, че от 2007 до 2014 г. не е предприела практически стъпки за подобряване състоянието на въздуха, който е един от най-замърсените в Европа, а няколко български града са в челото на „класацията“ за мръсен въздух в Европа.  Ако българите не искат да дишат лош въздух, като едновременно си плащат за това (ясно е, че наложените санкции ще бъдат заплатени от редовите граждани, а не от управляващите, които са отговорни за екологичното законодателство и политики), то българските граждани трябва да се активизират за протестни действия и търсене на отговорност за лошите екологични условия на живот.

Инициатива БГ
Снимка Na moreto

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Търсят се 11 общински съветника в Бургас и 18 хиляди подписа в Русе”

  1. […] си Председателят на Инициативния комитет за референдум за чиста околна среда в Русе Бойко […]

Leave a Reply