Google+

Ще гласуват срещу военни бази на САЩ

us-BASE-Okinawa-DailyBeast

Регионалният парламент на префектура Окинава – най-южната в Япония е взел решение на 26 октомври за свикване на референдум относно бъдещето на американските военни бази на нейната територия, съобщава медията Джапан Таймс.

Базите на остров Окинава, който е на стратегическо място в Тихия океан, са най-големите, притежавани от САЩ в тази част на света. Американското присъствие тук е от края на Втората световна война и то наброява около 25 хил. военни и обслужващ персонал.

Местните протести срещу базите започват още през 90-те години заради авиационния шум и престъпления и инциденти, причинявани от служителите на базите. В отговор на протестите японското правителство е постигнало договореност с Вашингтон да премести една от военно-въздушните бази, намираща се в гъсто населен район в друг – по-рядко населен.

Недоволните окинавци обаче искат намаляване и пълно оттегляне на военните от техния остров. Те се обявяват против местенето на базите, тъй като инвестирането на средства в строителство на нова локация би означавало, че военното присъствие на американците ще бъде увековечено.

Решението за референдум е взето след внасяне на подписка с 93 хил. подписа – 3 пъти повече от нужните, за да се състои допитване. Наскоро избраният губернатор Ден Тамаки също е обещал в предизборната си програма да се заеме с проблема за базите на САЩ.
Референдумът трябва да се състои в следващите шест месеца и най-вероятно ще бъде насрочен в началото на 2019 г. Липсва информация за въпроса на референдума към този момент.

Инициатива БГ

Снимка: Окинава, Daily Beast

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply