Google+

Референдум премахна последното смъртно наказание в Западна Европа

besilka-crimes-bg

Федерална провинция Хесен гласува на 28 октомври за премахване на смъртното наказание от нейната конституция. Последната екзекуция в провинцията е изпълнена през 1864 г. Федерална провинция Хесен (6 милиона население)е разположена централно в Германия, със столица Висбаден и най-голям град Франкфурт на Майн.

Конституцията на Хесен (1946 г.) е най-старата регионална конституция в Германия и на практика записаното в нея смъртно наказание няма юридическа сила заради предимството на федералната конституция, в която такова не се предвижда. Хартата на основните права, която е част от европейското законодателство изключва наказанието със смърт и то не е допустимо в нито една държава-членка на ЕС.

Независимо, че нямаше правна сила, текстът за смъртното наказание в конституцията на Хесен трябваше отдавна да бъде премахнат, тъй като създаваше лош имидж на региона. Но провинция Хесен има и една друга особеност – тя е единствената в Германия, където всяка промяна на конституцията следва да бъде одобрена от гражданите на референдум. Точно това обстоятелство усложняваше ситуацията –  един неуспешен референдум, който да не успее да премахне смъртното наказание, можеше да се окаже дори по-голям срам от съществуването на смъртно наказание в основния закон.

Регионалните власти се осмелиха най-сетне в края на мандата си да организират отдавна чакания референдум за премахване на смъртното наказание. За да е по-сигурен успехът му, го насрочиха заедно с изборите за провинциален парламент на 28 октомври 2018 г.

Допитването имаше 15 въпроса, съответстващи на цели 15 промени в провинциалната конституция: освен премахването на смъртното наказание, в тях ставаше въпрос за намаляване възрастта за кандидатиране на избори от 21 на 18 години, намаляване праговете за пряка демокрация – инициатива и референдум, засилване самостоятелността на сметната палата, по-големи гаранции за правата на децата, както и гаранции за равенството на мъжете и жените, защита на личните данни и дигиталните права, записване на задължение за публикуване на всеки нормативен акт в уеб-сайта на провинциалното правителство и др.

Промените в конституцията бяха приети с ясно мнозинство. Едновременно провелите се избори ще бъдат запомнени с това, че поради пореден лош регионален резултат на ХДС германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че повече няма да се кандидатира за лидер на партията, нито за канцлер на държавата след изтичане на мандата й през 2021 г.

С премахването на смъртното наказание в Хесен на практика остана едно единствено място в Европа, където то продължава да е в сила  – Беларус.

Същевременно напоследък се появиха настроения за връщане на смъртното наказание в някои страни. Така например в Турция се заговори усилено за това след опита за преврат през 2016 г.

В България смъртната присъда е въведена през 1896 г. До 1950 г. екзекуциите са чрез обесване, а след това с разстрел. Палачът получавал 20 лева на разстрел. На 4 ноември 1989 г., дни преди падането на Тодор Живков от власт е изпълнена последната смъртна присъда у нас. През същата година това е 14-ти поред разстрел на осъден затворник. Последната екзекуция на жена е изпълнена на 8 март 1988 г.

През 1990 г. е наложен мораториум, а на 10.10.1998 г. смъртното наказание в България е отменено.

Даниела Божинова

Снимка: crimes.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply