Google+

Чий президент е седнал в градинката пред ООН?

swiss-president-sittting-NY-UN2018

На Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на септември т.г. някои премиери и президенти се втурнаха да се снимат с президента Тръмп и тази възможност, а не толкова Асамблеята, се оказа поантата на тяхното посещение в САЩ. Но не снимките на държавните глави с Тръмп привлякоха вниманието на социалните мрежи по света.

Един президент беше забелязан от камерите да чете бележките за речта си, седнал в градинката пред сградата на ООН в Ню Йорк. Президентът на Швейцария, 45-годишният Ален Берсе. Той няма охрана. Ползва обществен транспорт. И няма да е дълго президент – само една година. Няма дори статута на държавен глава, защото представителството на Конфедерация Швейцария е колективно „седемглаво” – начело на изпълнителната власт е седем-членен Федерален съвет, в който с ротация членовете стават президенти за по 1 година.

Снимката на Берсе стана популярна в социалните мрежи и предизвика огромни симпатии в страните, където управляващите са недосегаема каста.

На Балканите, където подобно поведение няма нищо общо с началническия стил на всеки издигнал се политик, където се харчат сериозни публични пари за охраната и комфорта на политически величия , все пак можем да отбележим една проява на скромност. Тя принадлежи на хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович. Това лято в Русия тя гледаше световното първенство по футбол, седнала сред публиката на стадиона като обикновен член на хърватската агитка, преди да бъде забелязана от хората на Путин и поканена в официалните ложи.

Инициатива БГ
Снимка: swissinfo

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply