Google+

Сензационен обрат по делото „Младост”. Манипулира ли ГРАО подписките, а изборите?

ivancheva-podpiska2016

Драстични неточности при регистрирането на броя на избирателите са били установени в хода на делото за отхвърления референдум за столичния квартал „Младост”, съобщава Инициативният комитет „За Зелен Младост”.
През 2016 г. Комитетът събра около 14 хил. подписа за свикване на местен референдум срещу плановете за презастрояване на район „Младост”. Проверката на подписката, осъществена от ГРАО призна за валидни 8822 подписа. Според ГРАО този брой не е бил достатъчен да изпълни законовата квота от 10% от гласоподавателите в района, за да задължат Столичния общински съвет да свика референдум. На същото основание СОС отказа да свика местен референдум в „Младост”.

При гледане на съдебното делото, заведено от инициаторите, в заседание само преди няколко дни беше установено абсурдно разминаване между числото на избирателите, установени от ГРАО към датата на подаване на подписката (12.12.2016), а именно 94 176 ( от което се изчислява квотата от 10%) и числото на избирателите само 28 дни преди подаване на подписката, което е било 87 829.

Броят на избирателите към 14 ноември 2016 г. е установен и записан в протоколи на РИК във връзка с проведените на същия ден частични местни избори. Оказва се, че според ГРАО между 14 ноември и 12 декември, 2016 г. населението на Младост е нараснало с цели 6347 човека – пълнолетни, с постоянен адрес в Младост и следователно с пълни избирателни права за участие в местен референдум. Такъв рекорден приток на заселници в „Младост” за кратко време изглежда невъзможен. Всъщност, ако не бяха „придошли” толкова много хора в столичния квартал, броят на подписите, признати от ГРАО – 8822, щеше да се окаже много неудобно надхвърлящ ( с 40 подписа) изискването за 10%, а именно 1/10 х 87 829 = 8782 души. А при това положение трябваше да се свика местен референдум.
В свое прес-съобщение по повод на съдебното заседание ИК „За Зелен Младост” посочва, че разминаването в данните може да се обясни или с фалшификация, или с постоянно грешащ софтуер на държавната служба ГРАО.

Хипотеза за фалшификация с цел да бъде осуетен референдум в „Младост“ може логично да бъде продължена и с предположение за нагласено корупционно обвинение към бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Тя продължава да е в ареста вече шести месец. Иванчева ръководеше Инициативния комитет“За Зелен Младост“ и набирането на подписката, а по-късно беше избрана в битка срещу кандидата на ГЕРБ, на вълната на недоволството на гражданите на столичния район и с обещание за спиране на презастрояването.

Проблемът с проверките на лични данни и избирателни права в подписките е стар, но никога не е „блесвал” с такава скандалност. Преди време в хода на други съдебни дела, водени от правозащитника Юлиян Чолаков и неговото сдружение СОПА по повод на подписки за местни референдуми, стана ясно, че ГРАО не е в състояние да прави ретроспективни проверки т.е. държавната служба не може да се върне с 3 месеца назад в своята база данни, за да установи дали даден гражданин е имал качеството на избирател, за да подпише подписката.
Ако ГРАО няма надеждни данни за избирателите, то този проблем без съмнение засяга и изборите.

Инициатива БГ

Снимка:  Десислава Иванчева, Председател на ИК“За Зелен Младост“ събира подписи за референдума, 2016 г./ „За Зелен Младост“ 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Сензационен обрат по делото „Младост”. Манипулира ли ГРАО подписките, а изборите?”

  1. Орлин Първанов казва:

    Поздравления за откритията! Ние сме за обнародване на нарушенията

Leave a Reply