Google+

Есента на нашето недоволство

candles

Този септември хората се надигат да се защитят от безхаберно или корумпирано управление, търсят отговорност от управляващите, някои настояват за фундаментални промени в политическата система.

На 12 септември жителите на Нова Загора излязоха на протест срещу редовното обгазяване на града от инсталация за биогаз на фирма „Градус”. Остана им само неподчинението и блокирането на пътища, след като изчерпиха всички други възможности за поставяне на проблема за решаване – жалби и сигнали до местните и централните институции, дори до Министър-председателя, които не срещнаха никакъв отклик; инициатива за местен референдум, която беше отхвърлена от общинския съвет. Протестът на Нова Загора беше подкрепен от селата Труд и Голямо Конаре, които имат същия проблем със замърсяващо производство на биогаз.

Едно от най-абсурдните неща в тези казуси е, че предприятията-замърсители получават еко-субсидии за „екологичното” си производство, което на практика (заради икономисване от технологии и неспазване на закона) е отровно – трови средата за живот в тези населени места.
С.Труд смята да насрочи следващ протест на 20.10.2018. Инициативните комитети от трите населени места планират обединение за общи действия срещу институционалното бездействие.
Припомняме, че България е на първо място в ЕС по смъртност заради мръсен въздух.

Търпението на хората по отношение качеството и безопасността на пътищата в страната достигна своя предел след катастрофата край Своге, която взе 17 жертви в края на август.

Варненци натрупаха нова протестна грамада от камъни пред Общината, там, където беше предишната в памет на самозапалилия се през 2013 г. Пламен Горанов. Този път гневът е заради липсата на адекватни мерки за безопасност по пътищата и по повод убийството на Мартин Чикалов. Балетистът от Варненската опера беше сгазен на пешеходна пътека от шофьор без книжка, вероятно дрогиран, който при това избяга от местопроизшествието. Над 500 души излязоха на „Поход за живот” на 12 септември във Варна и поискаха от местната власт да изпълни спешните мерки, формулирани от тях.

Момче на колело беше убито наскоро в Пазарджик от пиян надзирател. На 3 септември над 200 души, сред тях много деца, протестираха пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик, който пусна на свобода виновника срещу гаранция от 10 000 лева.

На 10 септември пред сградата на Столичната община се проведе протест срещу липсата на достатъчно места в детските градини, ясли и училища. Организаторите от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поискаха обезщетяване на децата, останали извън класиранията, ефективен план за построяване на нужните институции по квартали и цялостно подобряване на системата.

Денят на Съединението – 6 септември беше използван от гражданската група „Будните” за изразяване на недоволство срещу начина на управление. Около 500 души се явиха на техния призив за протест в Пловдив. Поставиха искания за лустрация, безпартийно държавно управление и Велико народно събрание.

Няколко села от т.нар. Родопска яка (Белащица, Марково, Брани поле, Брестник, Гълъбово и Куклен) се „съединиха” също в Деня на Съединението, за да блокират Кукленско шосе за Пловдив. Двеста души с петдесет автомобила протестираха срещу разширяване на кариерите за мрамор и трошен камък в планината над с.Белащица. В резултат на интензивното запрашаване на въздуха и влошаване качествата на водата се е увеличила заболеваемостта на местните хора. Пътищата са разбити, трафикът създава постоянни проблеми, а планинските хребети са придобили пустинен вид.

Разбит път тормози и жителите на село Маца, област Стара Загора. Неговите жители излязоха на протест на 12 септември с искане отсечката, чийто ремонт се отлага вече 10 години, най-сетне да бъде поправена.

По-рано в Старозагорско и Новозагорско се надигнаха 11 села заедно с кметовете срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“. Те блокираха подбалканския път София – Бургас край Николаево. Опасенията на местните хора са за голяма екологична катастрофа с обезлесяване на 800 дка гора, отравяне на вододайната зона и унищожаване на местните видове дивеч, ако кариерата заработи.

На Кръстовден – 14 септември, Инициативен комитет „Горди Загражденци“ организира блокада на пътя Пловдив-Смолян в зоната на отбивката за Кръстова гора. Протестиращите искат най-сетне да започне ремонтът на пътя между Загражден и Белица. Той е дълъг само 7.5 км, но лошото му състояние заставя хората, за да стигнат до Асеновград, вместо нормалните 60 км да изминават 200 км обиколен маршрут през Пампорово.

Български емигранти организираха протест „срещу геноцида на правителството на Борисов“ на 16 септември пред парламента в София. Замисълът им, оповестен от медиите, беше доста по-мащабен – за протести пред българските посолства в няколко държави и продължаване на протестните действия в няколко поредни дни. Реализацията се оказа доста по-скромна и стана предмет на критики от медии и коментатори, особено що се отнася до исканията за заменяне на настоящото правителство с гражданско и бъдещо управление с референдуми. Независимо от политическата си програма, която не срещна широко одобрение, протестът изрази нарастващото недоволство срещу лошото управление на настоящото коалиционно правителство и нуждата от сериозни демократични реформи.
На 17 септември, 18 часа пред Съдебната палата в София беше организиран „Протест срещу потъпкването на свободата на словото и печата“ по повод арестуването от ГДБОП на разследващи журналисти  в момент на реализиране на антикорупционно разследване на сайта БИВОЛ съвместно с румънска медия.

В специална статия, посветена на протестите през септември в.Капитал посочва, че те до голяма степен устройват правителството – ще изпуснат парата, ще се види, че протестиращите са малобройни и така хората ще се обезсърчат и отново ще млъкнат. Трябва да се отбележи, обаче, че въпреки локалността на протестите и относително малкия брой хора, които засега се събират на тях, те все повече зачестяват, търпението за решаване на отдавна отлагани проблеми и възмущението от все по-често избухващите управленски кризи, е на изчерпване. Вместо да се уталожи, гражданското недоволство може да се устреми към кулминация тази есен или зима.

Инициатива БГ

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply