Google+

Колумбийците гласуваха за двойно намаляване на депутатските заплати

Green Party member Claudia Lopez speaks after a referendum on anti-corruption measures failed to meet quorum in Bogota, Colombia August 26, 2018. REUTERS/Carlos Julio Martinez

Зелените в Колумбия предизвикаха национален антикорупционен референдум, след като успяха да съберат над 4 милиона подписа. Референдумът се състоя на 26 август и на него бяха гласувани седем мерки за прозрачност и противодействие на политическата корупция: ограничаване мандатите на три максимум за изборните длъжности на всички нива на управление, въвеждане на изисквания за обявяване на финансовото състояние на кандидатите и техните семейства, отмяна на възможността за намаляването на ефективните присъди за осъдените за корупция, намаляване заплатите на депутатите от 40 минимални заплати (х 260 щ.дол.)на 25, изискване за деклариране на дейността и частните интереси за избраните, публични изслушвания за държавния бюджет, търгове за всички държавни поръчки.

Референдумът беше посрещнат с кампания за бойкот от заетите на управленски нива в държавния сектор. Той не успя с малко да достигне изискуемия минимум от една трета от броя на избирателите. Гласуваха 11,7 милиона колумбийци при изискване за 12,1 милиона.

Въпреки това инициаторите обявиха допитването за успех и за ясна позиция на колумбийските граждани в подкрепа на предложените антикорупционни мерки. Клаудия Лопес ( на снимката), сенатор и лидер на „Зелен алианс“ е заявила след референдума, цитирана от AFP, че в Колумбия се печели повече от политическа корупция, отколкото от наркотици и налагането на по-строги антикорупционни мерки е крайно наложително. Тя е призовала парламента, въпреки незадължителния характер на референдума, да приеме предложените мерки. Ако законодателите откажат, би могъл да ги въведе президентът със свой указ.

Колумбийските сенатори вземат $124,000 на годишна база и са по-високо платени от парламентаристите в страни като Холандия, Швеция и Франция. По официална информация на колумбийските власти корупцията отнема от данъкоплатците в страната 17 милиарда щ.дол. или 5.3% от БВП.

Инициатива БГ

Снимка Reuters

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Колумбийците гласуваха за двойно намаляване на депутатските заплати”

Leave a Reply