Google+

Рекордно дарение за втори референдум във Великобритания

UK-dunkerton-PunchlineGloucester

Британецът Джулиан Дънкертън, собственик на престижната марка Superdry за модно облекло е дарил 1 милион лири на кампанията „Вотът на народа”, която се бори за предизвикване на втори референдум относно членството на страната в ЕС. Дарението на бизнесмена е рекордно в историята на пряката демокрация на Острова и се нарежда сред най-големите спонсорства на политически кампании в страната като цяло.

Дънкертън го е направил с мотива, че „трябва да стори това, което е правилно” и че той самият е забогатял до голяма степен благодарение на възможностите на обединения европейски пазар, според информация от британски медии.

Противниците на Брекзит се активизираха покрай трудностите на Даунинг стрийт да получи добра сделка за излизане от Европейския съюз и решиха, че шансовете за прегласуване на членството са нарастнали значително.

Британското правителство се опита да охлади тези страсти, като веднага след съобщението за дарението на Дънкертън обяви, че подкрепата на британците за излизане от обединена Европа в момента е дори по-голяма отколкото по време на референдума през 2016 г. Официален Лондон се позова на социологически проучвания, които показвали, че 15% от поддръжниците на оставането в ЕС са променили мнението си срещу по-малко – 11% от другия лагер, които са размислили.

Инициатива БГ
Снимка Punchline Glocester

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply