Google+

Рекордна обществена консултация за лятното часово време

time-shift-news-com-au

На 16 август приключи приемането на отговори на въпроса да остане или да бъде прекратено лятното часово време в Европейския съюз? Няма друг случай, в който Европейската комисия да е получила такъв широк отзвук на обществена консултация. Над 4,6 милиона европейски граждани са дали отговори и препоръки, съобщи Еuobserver. Досега най-масовата консултация беше за Директивата за птиците през 2015 г. В нея участваха половин милион европейски граждани. Оказва се, че въпросът за лятното часово време вълнува всички. Същевременно без общо съгласие няма как то да бъде променено за страните-членки на ЕС.

Установени са вече научно редица негативни ефекти на промяната на часовото време. Засега има три страни-членки, които настояват за прекратяване – Финландия, Естония и Люксембург. Но общият брой на тяхното население дори не достига 1,5% от всички европейски граждани.

Резултатът от консултацията ще послужи на европейските институции като основа за дебат и решение дали да бъде запазено или прекратено изкуственото преместване на стрелките с 1 час напред всяка пролет.

Инициатива БГ

Снимка: news.com.au

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply