Google+

Мексико ще решава съдбата на летище с референдум

obrador-mexico-time

Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор (наричан също АМЛО) призова към свикване на референдум за решаване съдбата на проект за ново летище в гр. Мексико. Планираната инвестиция в размер на над 15 млрд. щ.дол. е преоразмерена, според Обрадор.

Новият президент е заявил, че проектът ще бъде бездънна яма за парите на данъкоплатците. Проектът търпи критики в екологично отношение, а също така и в социално – предвид проблема, който ще създаде за най-бедните квартали на града, намиращи се в непосредствена близост.

Всъщност реализацията на летището вече е в ход. Архитектурният проект е на световноизвестния английски архитект Фостър в партньорство със сина на най-богатия мексиканец Карлос Слим. Строителната фирма на Слим е получила договор за 4,6 млрд. щ.дол. за изграждане на новите терминали.

„Нека да осигурим на мексиканските граждани нужната информация обективно и правдиво, така че те да могат да вземат решение по този въпрос от национално значение”, е призовал преди дни на пресконференция Обрадор, цитиран от специализираната строителна медия Architects Newspaper. АМЛО ще встъпи официално в длъжност на 1 декември, но предложението му е референдумът за новото летище да се проведе още през октомври, за което ще търси съдействието на отиващия си президент.

Той смята мексиканците да гласуват за една от двете опции: продължаване изпълнението на проекта или прекратяване на проекта. Вариантът за действие при прекратяване е съществуващо военно летище да бъде превърнато с три пъти по-малка инвестиция в гражданско, така че да функционира в допълнение към задъхващото се старо летище, което обслужва над 44 милиона пътници годишно. В този случай обаче ще бъдат загубени около 5 млрд.щ.дол като неустойки и вече вложени средства. Ако мексиканците приемат проектът да бъде реализиран, тогава ще трябва да се осигури публично и частно финансиране. Има и вариант за даване на летището на концесия и построяването му изцяло с частна инвестиция.

Обрадор беше избран на 1 юли с категоричните 53% резултат, като остави на дистанция от над 20% основния си опонент за президентската длъжност. АМЛО е преценяван като антисистемен политик, ляв популист. Политическата му платформа предвижда намаление на администрацията и нейните възнаграждения, борба с корупцията и така наречената от него „властова мафия”.

Действително като най-големи проблеми на Мексико се сочат огромната корупция, наркобизнеса и високата престъпност. Първата половина на 2018 г. беше особено ужасяваща по отношение на убийствата, от които 132 имаха политически мотиви във връзка с предстоящите президентски, парламентарни, регионални и местни избори. 48 от убитите са били кандидати за изборни длъжности.

Редица коментатори окачествиха президентските избори в Мексико като референдум за подкрепа или отхвърляне на т.нар. системни стари партии и заявка за сериозна социална промяна. Огромен брой от 89-те милиона мексикански избиратели избраха шанса за промяна с Обрадор. Сред подкрепилите го бяха много млади хора и новорегистрирани избиратели.

Арх. Фостър е автор на купола на Райхстага в Берлин. През 2008 – 2009 г. Фостър в сътрудничество с арх.Георги Станишев, брат на тогавашния премиер, проектира туристическо селище с 1100 къщи в местността Кара дере, който предизвика еко-протести. Проектът беше замразен.

 

Даниела Божинова по материали от международни медии

Снимка: Новоизбраният президент на Мексико в нощта на победата/ TIME

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply