Google+

Отново отлагат машинното гласуване

voting-machines

Софийският административен съд задължи ЦИК да въведе машинно гласуване в срок най-късно до февруари 2019 г. Решението излезе преди дни по дело срещу ЦИК, заведено от Мартин Димитров и Петър Славов от „Демократична България“. Те се обърнаха към съда, след като държавата не спази закона и не въведе машини във всяка изборна секция за последните парламентарни избори, въпреки че това е изискуемо по силата на Изборния кодекс.

Преди вота Върховният административен съд също беше се произнесъл, че машинен вот трябва да има във всяка изборна секция. Министерският съвет тогава отпусна средства, но търгът за машини беше забавен и в крайна сметка машинно гласуване не беше реализирано.

ЦИК обяви, че ще обжалва решението на съда за въвеждане на машинно гласуване. Влизането в нова съдебна процедура прави малко вероятно машинното гласуване за европейските избори, дори и решението да бъде потвърдено.

Коментирайки развитието на проблема, Петър Славов е заявил (цитиран от ЕкипНюс): Причината да не се въвежда машинно гласуване за мен е ясна. Знаете, че ЦИК е политически доминиран орган от управляващото мнозинство в момента и очевидно нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС харесват машинното гласуване. Даже, напротив – виждат в него заплаха за системните партии, тоест партии, при които в централите им сяда един партиен апарат, написва едни листи, слага едни хора на определени места и считат, че така трябва да стане. А не избирателят да може да ги преподреди чрез преференцията и т.н. Все неща, които при машинното гласуване няма как да се загубят и ще бъдат описани до стотна от процента.
Засега мотивите на ЦИК за обжалване на съдебното решение не са оповестени и остават неизвестни за обществеността.

Инициатива БГ

Снимка: Newsweek

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply