Google+

Перу ще ограничи партийното финансиране с референдум

vizscara-el-comercio

Програма от мерки за борба с корупцията и консолидиране на демократичния ред в страната предложи новият президент на Перу Мартин Вискара. Доскоро вицепрезидент, той зае мястото на уличения в корупция Качински – високо образован технократ, на когото се възлагаха надежди за добро управление на страната. Качински трябваше да напусне преждевременно поста си. Разделяйки се с президентския си имунитет, бившият държавен глава вероятно ще бъде обвинен за вземане на гигантски подкуп от бразилската строителна фирма Odebrecht.

Планът на Вискара предвижда съдебна реформа със създаване на специална антикорупционна прокуратура. Предложението среща широко одобрение, тъй като 32-милионно Перу е все още силно възмутено от голям корупционен скандал, за който изтекоха аудиозаписи. В тях престъпници, включително изнасилвачи, се спазаряват с магистрати за получаването на леки присъди.

Други акценти в програмата на новия президент са ограничаване на източниците и размера на финансиране на партиите и по-строга отчетност, а също така промени в изборните правила и законодателния орган. Вискара иска възстановяване на горната камара на парламента, както и ограничаване на мандатите на депутатите, така че да не могат да бъдат безкрайно преизбирани.

Президентът представи своята програма в реч на 28 юли, Деня на независимостта на Перу. „Кризата в нашата страна стигна своята връхна точка”, е заявил в нея Вискара, цитиран от Ройтерс, „Като президент на републиката, съм решил да поискам подкрепа от гражданите, за да поведа страната към промяна, за каквато отдавна копнеят всички честни перуанци”.

В началото на август президентът лично занесе в парламента предложенията си, оформени като референдумни въпроси.
Националният референдум, предложен от Вискара може да се състои най-рано с предстоящите през октомври местни и губернаторски избори в Перу. Възможно е парламентът, в който опозицията има мнозинство, да не одобри референдума. В такъв случай президентът ще трябва да предприеме кампания за предизвикване на допитване чрез подписка.

Подкрепата за президента расте, според социологическите агенция, докато тази за лидерите на опозицията е спаднала под 20%.

Инициатива БГ
Снимка: Президент Мартин Вискара / ElComercio.pe

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply