Google+

Руснаците скочиха срещу пенсионна реформа, организират референдум

russia-kazan-ru

Увеличаване на пенсионната възраст за мъжете от 60 на 65, а за жените от 55 на 63 приеха на първо четене законодателите в руската Дума на 19 юли. Решението предизвика огромно недоволство, протести и митинги най-напред в Екатеринбург, а след това и в около 300 града в страната. Социологическите данни показват 89% неодобрение на увеличението на пенсионната възраст.

Рейтингът на Путин падна на невижданото от години ниво от 48% (данни на социологически център Левада – Москва).

Няколко групи, сред които първа Комунистическата партия на Руската федерация подадоха заявление пред руския ЦИК за организиране на референдум по въпроса за пенсионната възраст. След уточняване на въпроса на референдума ЦИК е допуснала групите да събират подписи за референдум. Само една от тях ще бъде призната за официален инициатор на референдума – тази, която успее първа да регистрира инициативни комитети в 43 региона на Русия. След това се изисква събирането на 2 милиона подписа, като се съблюдава всеки регион да е подкрепил инициативата с около 50, 000 подписа.

Партията на Путин „Единна Русия” зае позиция в подкрепа на правото на референдум на руските граждани. Коментатори оцениха това като хитър ход, който цели изпускане на парата и търсене на вариант за успокояване на обществото, докато трае събирането на подписи. Предполага се, че наесен Путин ще обяви някакво смекчаване на реформата и нещата ще се уталожат.

Така или иначе в момента в Русия върви процес по предизвикване на национален референдум, какъвто в страната не е имало от 1993 г.
Според данни за 2016 г. на Световната здравна организация средната продължителност на живота в Русия е 66 години за мъжете и 77 години за жените. За сравнение за българите средната продължителност на живота при мъжете е 71,2 години, а при жените – 78,2 години.

Даниела Божинова по материали от руски медии

Снимка Вечерняя Казань

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply