Google+

По-малък парламент, повече преференции искат в Хърватия

croatia-petition-independentBalkanNewsAgency

Започна проверката на подписка за национален референдум, реализирана в Хърватска през май т.г. от гражданската група „Хората решават”. Тя събра за по-малко от месец 405, 342 подписа под своето предложение за изборна реформа, включваща намален брой на депутатите и увеличен брой (три) преференции за избирателите при гласуване за национален парламент. Един от въпросите, събрал дори повече подписи – 407,342, предизвика международни критики към инициаторите. Те предлагат депутатите, избрани с квоти на малцинствата, да не могат да гласуват в 2 случая: при приемане на държавния бюджет и при вот на недоверие.
На обвиненията, че се нарушават правата на малцинствата организаторите на подписката отговориха, че малцинствените депутати обикновено се спазаряват с управляващите да гласуват по определен начин в такива критични моменти. Преведено към българския политически жаргон ще рече, че притежават „златен пръст”да запазват или свалят правителства. От „Хората решават” напомниха, че депутатите от квотата на малцинствата получават много малко гласове на избори и не са равностойни по представителност на останалите депутати. Малцинствата в Хърватска имат право да гласуват с обща бюлетина или да избират само от кандидатите за представител на съответното малцинство. Повечето избиратели от малцинствата предпочитат да гласуват за общата листа. Поради това избраните от квотата на малцинствата не получават сериозна електорална подкрепа.

Въпросното предложение, отнасящо се до малцинствата, най-вероятно ще бъде причина инициативата за референдум да бъде пратена на конституционния съд за преценка на конституционността на въпросите, преди да бъде взето решение за свикване на референдум.

Най-напред обаче трябва да се установи дали инициативата има достатъчно валидни подписи. Изискват се 374,740. Проверката на подписите беше забавена с повече от месец от правителството. Тя не беше възложена на Централната избирателна комисия, както държаха от „Хората решават”. Правителството възложи проверката на Министерството на администрацията и вътрешното министерство.

Инициаторите на референдума предупредиха за необективност и неспазване изискванията на Венецианската комисия на Съвета на Европа, като също призоваха европейските институции за външно наблюдение на процеса, за да се осигури неговата безпристрастност. Ясно е, че на политиците не им харесва да бъде намален броят на изборните места, както и да се засили възможността за избирателите да разместват и пренареждат изборните листи.

Едновременно с „Хората решават” подписка събра и представи за проверка и друга гражданска група – консервативната „Истината за Истанбулската конвенция”. Тя настоява за национален референдум, който да анулира ратификацията на конвенцията, направена от Хърватия. Събраните под това предложение подписи бяха 377,635.

Резултатите от проверката на двете подписки се очакват през септември т.г.

Даниела Божинова

Снимка: Внасяне на подписката на „Хората решават“ / Independent Balkan News Agency

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply