Google+

Саудитска Арабия изгони посланика на Канада

arrested-samar&nasima-SArabia2018

В началото на август Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада и замрази всички нови двустранни проекти за търговия и инвестиции. Като причина беше посочена намеса във вътрешните работи. За такава беше сметната критиката на канадския външен министър към извършването на поредни арести на жени-активистки.

Канада настоява за освобождаване на задържаните Самар Бадауи и Насима ас-Сада ( на снимката) – едни от лидерките на борбата за права на саудитските жени. Те, както и други активисти, са били редовно подлагани на сплашвания и административен тормоз, според Амнести Интернешънъл. Преди време Бадауи е имала забрана за пътуване в чужбина, а ас-Сада е била премахната от кандидатските листи за местните избори.
През юни т.г. жените в Саудитска Арабия получиха правото да шофират, а инициаторът на тази дългоочаквана промяна – принцът престолонаследник Мохамед бин Салман набра точки като прогресивен реформатор. Малко след това обаче бяха извършени нови арести на активисти за човешки права, а онези, които се бореха за правото на жените да шофират и бяха арестувани преди неговото извоюване, не бяха освободени. Хюмън Райтс Уотч посочва, че един от тези хора е братът на задръжаната сега Самара Бадауи. Той е бил осъден на затвор и 1000 удара с камшик.
Жените в Саудитска Арабия продължават борбата си за права, като атакуват поредното мракобесно правило – изискването за мъжко настойничество, без което нямат право да вземат нито едно решение.

Междувременно българското правителство отпусна 1 612 510 лв. за откриване на Посолство на Република България в Рияд. Решението за размяна на дипломатически мисии дойде в резултат на визитата на Бойко Борисов в петролната монархия в края на 2017 г.  Саудитска Арабия вече има посолство в София.

Даниела Божинова

Снимка Насима ас-Сада и Самар Бадауи, Европейско-саудитска организация за човешки права

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply