Google+

Инициатива „Не на голите на плажа!” масово подкрепена в Бургас

nudisti-iniziativa

Местна гражданска инициатива срещу смесеното използване на градските плажове от хора с бански костюми и нудисти стартира на 10 юли в Бургас. Още в първите часове в нейна подкрепа се подписаха над 500 души, неодобряващи присъствието на голи хора на градските плажове и загрижени за сексуалното възпитание на децата, които ги посещават.
„Не сме пуритани, но смятаме, че плажът е обществено място, където трябва да се спазват добрите нрави и правилата за обществения ред,” заяви за Инициатива БГ Нели Тончева, организатор на подписката.

Инициаторите са решили да предадат събраните подписи в Общинския съвет след няколко дни, за да може общинарите още на юлската си сесия да разгледат предложенията и вземат решение, така както изисква Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Предложенията на МГИ „Не на голите на плажа” са за регламентиране, ограждане и обозначаване на зона за нудисти, която да е отдалечена от градския плаж, а така също и за въвеждане на санкции за посещение без бански на градските плажове.

Организаторите обръщат специално внимание на нуждата да се защитят децата, посещаващи плажовете. Според експерти излагането на интимните части на човешкото тяло на показ може да доведе до ранна сексуализация и нарушения в сексуалното поведение на подрастващите.

Понастоящем в България няма нормативни актове, забраняващи или поставящи условия за нудизма. Отговорността за обществения ред на плажовете е силно обтекаема поради смесените отговорности на концесионер, държава и община.

Инициатива БГ
Снимка: Флаер на Местна гражданска инициатива „Не на голите на плажа”

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply