Google+

Калифорния да се раздели на три щата

california-magneticMagazine

Предложение за разделяне на най-многолюдния американски щат Калифорния на три беше квалифицирано за гласуване на референдум през есента т.г. Така наречената гражданска конституционна инициатива, на която имат право гражданите на този и много други американски щати, събра над 400 хил. подписа в своя подкрепа, с което изпълни квотата за включването й за гласуване в Изборния ден 6 ноември 2018 г. В този ден ще се състоят също така частични избори за федерален парламент.

Идеята за разделяне на Калифорния идва и се спонсорира от милиардера от Силициевата долина Тим Драйпър, който смята, че „Ако щатът се раздели на три части, това ще подобри инфраструктурата и ще понижи данъчните ставки„. Други предимства, които се изтъкват са по-лесното управление и по-силното влияние на федерално ниво – във федералния конгрес сенаторите ще станат общо шестима вместо настоящите двама.

Предлага се създаването на следните самостоятелни административни единици: Северна Калифорния с център Сан Франциско или Сакраменто, Калифорния – със столица Санта Барбара или Лос Анджелис и Южна Калифорния с център Сан Диего.

Социологическите проучвания сочат, че над 70% от калифорнийците не одобряват разделянето на щата. В случай че административната реформа бъде одобрена но референдума през есента, тя ще изисква и потвърждението на федералния законодателен орган.

Калифорния става част от САЩ през 1850 г. Щатът е най-големият по население и втори по площ. Икономиката на Калифорния през 2015 г. се класира на шесто място в света. Първите пет позиции бяха заети от САЩ, Китай, Япония, Германия и Великобритания.

Инициатива БГ

Снимка: Magnetic Republic

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply