Google+

202 км човешка верига за референдум в Баския

basque-chain-2018

Гражданите на областта Баския в Северна Испания направиха 202-километрова жива верига с призив за референдум. Организирани от групата Gure Esku Dago („В нашите ръце”) 175 хиляди се хванаха за ръце по трасето от пристанищния град Сан Себастиан (Доностия) през Билбао до регионалната столица Виктория Гастез на 8 юни т.г. С това те демонстрираха, че имат право сами да решат дали желаят независимост или оставане в рамките на Испания.

Баските имат значителна автономия – собствен регионален парламент, собствен език, който е признат за официална употреба. Но редица важни въпроси, като например пенсионната система, се решават изцяло в Мадрид, което предизвиква недоволството на местните хора. Организаторите на живата верига оповестиха документ с 2019 причини за независимост на Баския.

Проучванията показват, че по-голямата част от населението не желае независимост от Испания, но и тази част по-скоро счита, че решението за формата на съществуване на Баския трябва да бъде тяхно собствено.

Испанската конституция понастоящем не допуска подобни референдуми, поради което се разрази и конфликта с Каталуния, която проведе т.нар. „незаконен” референдум за независимост миналата година. След каталунския референдум националното правителство пое ангажимент да либерализира правото на референдум. Засега промени не са въведени.

Инициатива БГ по информация от Ройтерс и СиЕнЕн

Снимка: apnews.com

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply