Google+

Гражданите на Сион решиха за Зимна Олимпиада 2026

sion-datuopinion-com

На 10 юни в Швейцария се проведе местен референдум по една нова тема за пряко участие – домакинството на големи спортни събития. Алпийският град Сион в кантон Вале трябваше да реши иска ли да участва в надпреварата за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г.

Въпросът, разбира се, не беше „Искате ли Олимпиадата да бъде организирана в нашия град?, който би срещнал единодушно „да”, а „Съгласни ли сте община Сион да отдели 100 милиона шв.фр. за домакинство на Зимни олимпийски игри 2026?”. При тази формулировка отговорът не е еднозначен и напоследък като тенденция надделяват несъгласните, ако проследим участието на гражданите в решаване на подобни въпроси в Хамбург, Будапеща и други градове. Разбира се, Швейцария предвиждаше далеч по-голяма сума за домакинството на игрите –  около 2,4 млрд. шв. фр. Предвид строгите правила за харчене на публичен ресурс със съгласието на данъкоплатците, според резултата не референдума във Вале, не беше изключено провеждане и на национален референдум по въпроса.

Социологическите проучвания в навечерието на допитването показаха почти паритет между подкрепящи и отхвърлящи олимпийското домакинство. Съображенията на несъгласните обикновено са свързани с предпочитание публичните средства да се използват за належащи нужди като пътища, болници, училища и др. вместо за голямо спортно събитие. От друга страна слабо известният Сион вероятно беше привлечен от идеята за световна слава, каквато носи домакинството на най-престижното зимно спортно събитие.

На референдума обаче надделяха несъгласните ( 54%) с разходите за спортно домакинство.

Швейцария е приемала зимната олимпиада два пъти досега – през 1928 и 1948 г., като и в двата случая тя се е състояла в курорта Сент Моритц.
Запознати с предимствата и недостатъците на европейските зимни курорти, посочват като най-голям недостатък на Сион неговото летище, което има реномето на най-трудното за кацане в Алпите.
Така или иначе Сион отпада от състезанието. Остават да се борят за домакинството на Зимни олимпийски игри 2026 към момента  6 кандидата: Милано с Торино в Италия, Грац в Австрия, Стокхолм в Швеция, Калгари в Канада, Сапоро в Япония и Ерзурум в Турция. Домакинът ще бъде окончателно определен през 2019 г.

Даниела Божинова (по материали от швейцарски и международни медии)

Снимка Зион, Datuopinion.com

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply