Google+

„Да спасим Парахода” в Ямбол

parahoda-delnik

Една емблематична сграда на Ямбол – „Парахода”, е заплашена от унищожение. На нейно място Общината предвижда изграждане на паркинг и зелени площи. Сградата е проектирана от арх.Александър Куртев и построена през 1930 г., а от 2009 г. е собственост на Община Ямбол. Сградата е считана за ярък образец на българския архитектурен модернизъм.
Недоволни граждани протестират срещу събарянето на „Парахода”. Сформирана е гражданска инициатива „Да спасим Парахода“, която стартира подписка в защита на сградата. „Ние ще направим ако трябва и жива верига, няма да позволим да го съборят. Не може заради 3-4 паркоместа, които едва ли ще се съберат по 10 лв на месец от тия паркоместа, да събориш една сграда.”, заявяват от Инициативата по информация на БНТ.
Георги Славов, кмет на община Ямбол, от друга страна, твърди: „Никога тази сграда не е била паметник на културата, нито от местно значение, нито от национално. В проекта, който предвиждаме има още 3 общински сгради, които също подлежат на събаряне и функционално това пространство животът подсказва, че трябва да бъде използвано по съвсем друг начин.“
Ще намерят ли местните управници решение, което да запази идентичността и физиономията на града, като съхрани и възстанови „Парахода“ въпреки натиска на инвестиционните интереси, предстои да видим. „Парахода ще потъне, тъй както потъва Ямбол“, коментират обезсърчени хора в социалните мрежи.

Гражданската акция за спасяване на „Парахода“ продължава. Тя беше подкрепена и от екологичното сдружение „ДЕН“, което се бори с друг проблем в града – сметището, чието запълване се очаква още тази есен. От „ДЕН“ настояват за затваряне на депото, за да бъде предотвратена екологична катастрофа. От него вече се отделят отровни газове, изтича силно токсичен инфилтрат, тровещ почвите, питейната вода и водата на р.Тунджа.

Даниела Божинова

Снимка: „Парахода“ – Ямбол, Делник.нет

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply