Google+

Забраниха „Гласа на Америка” заради референдум

burundi-president

Властите в африканската държава Бурунди обявиха шестмесечна забрана за излъчването на „Гласът на Америка” и „БиБиСи”. Забраната беше въведена две седмици преди референдум за промяна на конституцията, който предстои да се проведе на 17 май. Мотивите, с които се атакуват чуждестранните медии е неетично поведение и нарушение на конкуренцията.

От „Гласа на Америка” отговориха, че поддържат високо ниво на обективност и безпристрастност и че истинската цел на мярката е да се лишат гражданите на Бурунди от източници на критични мнения относно положението в страната.

Предстоящият референдум в Бурунди е от типа на персоналните плебисцити, с които президенти-диктатори искат промяна на конституцията, така че да получат повече и по-дълги мандати. В случая става въпрос за промяна, която ще позволи на президента Нкурунзиза, който управлява страната от 2005 г. да се кандидатира за пореден мандат. Желанието му да окупира властта предизвиква през последните години сериозно гражданско напрежение и вече е взело стотици жертви.

Неотдавна Бурунди се оттегли от споразумението за Международния наказателен съд, с което създаде прецедент за Африка.

Даниела Божинова
Снимка: Human Rights Watch

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply