Google+

Питат поляците за нова конституция

duda3

Полският президент Анджей Дуда е заявил намерение да свика референдум, на който поляците да дадат мнение дали на страната е необходима нова конституция. Референдумът се предвижда за ноември т.г. и ще е консултативен. Изявлението е направено в реч на държавния глава по повод 3 май – Деня на Полската конституция.

Действащият основен документ на Полша е от 1997 г., но първата конституция на страната е от 1791 г. Тя се смята за първа в Европа и втора в света след американската.
Дуда и неговата партия „Закон и справедливост” отдавна критикуват действащата конституция на Полша като запазваща редица привилегии за бившите комунисти. Президентът явно желае да реализира едно от програмните цели на партията, от която се кандидатира за поста си.
За разлика от Полша българските управляващи нямат никакви намерения да осигурят нова конституция за страната, която по-адекватно да отговаря на нуждите на българите и българската демокрация през 21 век. Свикването на Велико народно събрание изглежда пълна утопия, тъй като няма как парламентът да се саморазтури като го предизвика. Освен това статуквото устройва напълно управляващия елит и той не е заинтересован от променянето на условията на обществения договор с гражданите, едно от които е избирателната система. Между другото България е една от малкото страни в демократичния свят, чиято действаща конституция не е получила одобрение на гражданите на референдум.

Инициатива БГ
Снимка

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply