Google+

Срещу изгарянето на отпадъци в София

waste-Hasasn-foundation for Deep Ecology

На 8 май в София стартира подписка за местен референдум „За чиста София без изгаряне на отпадъци“. Инициаторите от Коалиция „Демократична България” (ДСБ, „Да, България“, „Зелените“) се противопоставят на изграждането на завод за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от тях, тъй като това би довело до увеличение на вредните вещества и фините прахови частици в атмосферния въздух, а също така до задлъжнялост от 130 млн. лева, които ще трябва да се поемат от местните данъкоплатци.

Според Закона за управление на отпадъците нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo.

В нарушение на закона инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно изпълнението на целите на европейската политика и съответните изисквания на Европейската комисия, отнасящи се до кръговата икономика в ЕС. Допълнителен мотив срещу проекта, изтъкван от инициаторите е икономическата неизгодност на инвестиционния проект – той ще „налее“ средства в „Топлофикация София“ ЕАД – дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

В прес-съобщението си от „Демократична България” посочват следните пунктове за набиране на подписи: пред Народния театър „Иван Вазов“ и метростанциите „Сердика“ и СУ „Св. Климент Охридски“ от 8 май, в часовия диапазон от 18:00 до 20:00 часа.

Инициатива БГ

Снимка Foundation for Deep Ecology

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Срещу изгарянето на отпадъци в София”

  1. […] на Г5 опит за свикване на такъв референдум, но с гражданска подписка направи коалиция „Демократична България“(Да […]

Leave a Reply