Google+

Референдум срещу Големия брат в Холандия

envelope_referendum

На 21 март холандците гласуваха на национален референдум относно закон за разузнавателните средства и сигурността. Законът, приет от холандския парламент през 2017 г., беше оспорен от група студенти и активисти, които с подписка от 300 хил. подписа предизвикаха допитване. Новите правила за сигурност дават на Големия брат – държавата, почти неограничена възможност за подслушване на телефоните и проследяване на интернет комуникациите на холандските граждани. Мерки, които преди са били позволени само по отношение на конкретни заподозрени в престъпна дейност, сега ще могат да бъдат предприети и по отношение на техни близки, съквартиранти и др.

Референдумът се проведе едновременно с местните избори, като, според коментатори, той е предизвикал дори по-голям интерес от изборите. Избирателната активност достигна 52% – доста над задължителните 30%, които холандският закон изисква, за да признае резултатите от допитването. Мнозинството гласували се обявиха срещу мерките, предвидени в закона. Най-голям процент несъгласни с новите разпоредби беше отчетен в северната част на страната – Амстердам, Ротердам и Утрехт.

Референдумът се оценява като първата значима проява на разклащане на доверието в новия холандски кабинет.
Тъй като Холандия засега позволява провеждането само на консултативни референдуми по инициатива на гражданите, последната дума ще е на законодателите. Премиерът Рутте вече е заявил, че законът ще бъде върнат в парламента за преразглеждане.

Даниела Божинова

Снимка: Плик за гласуване по пощата, който електоралните институции  предоставиха на холандските граждани в чужбина https://www.nederlandwereldwijd.nl

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply