Google+

Променят броя на депутатите в Европейския парламент

EP-europa-eu

Европейският парламент взе решение относно бъдещия брой и разпределение на депутатите по страни във връзка с Брекзит. Съществуваха няколко сценария за местата ( 73), които ще освободят британските евродепутати. Един от вариантите беше просто да се намали броят на членовете на парламента със 73, така че да се направят около 40 млн. евро икономии от издръжката на институцията.

Другият – най-дебатираният, предвиждаше запазване на местата на британските депутати. За изборите през 2019 година сценарият предлагаше 46 от британските места да бъдат попълнени чрез транснационални листи. Целта, според Данута Хубер, евродепутат от Полша и един от авторите на предложението, е да бъдат мотивирани за по-голямо участие европейските избиратели и да се подобри представителността на парламента. Транснационалното избиране беше част от визията на френския президент Макрон за реформиране на ЕС. Идеята за избиране на евродепутати с общи листи от всички европейски граждани датира от 90-те години и периодично бива дискутирана в ЕС. Този път тя получи значителна подкрепа при гласуването в ЕП, но отново недостатъчна, за да бъде приета. Така транснационалните листи бяха отхвърлени за пореден път.

Втората част на предложението – за останалите 27 британски места, получи одобрението на мнозинството евродепутати. Беше прието въпросните места да се преразпределят към няколко държави, чието население е нараснало междувременно, а именно: Франция и Испания ще получат допълнително по 5 места, Италия и Холандия по 3 места. Дания, Естония, Хърватска, Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия и Швеция ще получат по едно допълнително място всяка. Останалите страни-членки, включително България запазват съществуващата бройка на депутатите си и няма да получат нови места в ЕП. Така през 2019 година европейските избори ще бъдат за общо 705 вместо предишните 751 места. България отново ще избира 17 евродепутати.

Очаква се издръжката на допълнителните 27 места, които се преразпределят към няколко държави, да струва €345,600 евро месечно.

Решението за състава на Европейския парламент все още не е окончателно. Предстои то да бъде гласувано и от Европейския съвет (държавните глави), след което да се върне в ЕП за финално гласуване. Темата е в дневния ред на предстоящата неформална среща на европейските лидери на 23 февруари в Брюксел.

Даниела Божинова

Снимка europa.eu

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply