Google+

Идват още местни референдуми

air-poster-novaZiskadadishaFB

Лошо водоснабдяване, мръсен въздух и незаконно строителство са новите теми, които може да бъдат добавени през 2018 г. към темата за концесиите, оформила се като постоянна в „менюто” на местните референдуми.

В Ботевград инициативен комитет „За чиста вода” с председател Иван Николов е внесъл в общинския съвет 3500 подписа за провеждане на референдум с искане да бъде осигурено постоянно подаване на питейна вода с добро качество за жителите на общината в срок от половин година, а също така да бъде изготвен план за цялостно решаване на ВиК проблемите на нейна територия. Броят на подписите е достатъчен, за да задължи общинарите със свикване на допитване. Кметът Иван Гавалюгов провежда преговори с инициаторите с цел да ги убеди да оттеглят предложението за референдум, тъй като общината вече работи по въпроса. Един от неговите аргументи срещу референдума, е че той би струвал 100 хил. лева – сума, която, според кмета, може да се употреби по-добре за решаване на ВиК проблемите вместо за допитване. На това инициативният комитет е отговорил, че от 20 години жителите на Ботевград чакат подобрения и е отказал да оттегли подписката. Повече от Ботевград.ком http://botevgrad.com/news/72091/Nad-100-000-lv-shte-struva-na-obshtina-Botevgrad-provejdaneto-na-referenduma/

Въпросът с водата и по-точно за обособяване на общинско ВиК дружество може да бъде поставен на референдум през настоящата година и в Община Сатовча.

Преди дни общинският съвет на Нова Загора – единствения български град без пране по фасадите, разгледа предложението за референдум, направено от няколко общински съветници под граждански натиск от инициативен комитет „Нова Загора иска да диша” с председател Кремена Петрова. Комитетът се бори срещу миризмите от Завода за биогаз на фирма „Градус“, тровещи гр. Нова Загора и селата Езеро и Стоил войвода. Инициаторите искат спиране на производството за преразглеждане на дейността, разрешителното и мерките за чиста околна среда, които фирмата би следвало да прилага. Нито един представител на комитета не беше допуснат до общинската сесия с мотива, че „въпросът не ги касае”. Предложението беше отхвърлено от общинския съвет, но новозагорци ще търсят нови начини за по-ефективно действие.

В община Гърмен отново настояват за референдум срещу незаконното строителство в землището на с.Марчево, където се оформи ромският квартал Кремиковци. Референдумът беше насрочен за 18 юни миналата година, но не се състоя, тъй като общината не отпусна средства за провеждането му. Въпросът беше формулиран от Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“: „Съгласни ли сте Общинска администрация-Гърмен да не разрешава изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ на поземлени имоти, находящи се в масиви 46 и 47 в местността „Падарката“, съгласно картата за възстановена собственост на землището на село Марчево, община Гърмен, с предназначение за жилищно строителство?“.

Община Стамболийски обмисля свикването на местен референдум за добива на баластра в землището на местността „Узунпара“. Местната власт търси начин да се справи с недоволството на населението от незаконни действия на концесионера и неуредици с институциите на централната власт. Повече за проблема може да научите от БНР тук.

Инициатива БГ

По материали от местните и регионални медии, БНР и др.

Снимка: Постер на ИК „Нова Загора иска да диша“, Фейсбук 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply