Google+

Референдумът за Морската градина бил закъснял?

varna-alea1-barikada

Общинарите във Варна отхвърлиха с натякване за ненавременност референдума за запазване на Морската градина от застрояване. Допитването беше инициирано преди 5 години с подписка на 33 хиляди граждани.  Тогава, след внасянето му в общинския съвет, то не беше разгледано. Така преди 5 години местните управници не спазиха закона и принудиха инициаторите, начело с Юлиян Чолаков, председател на гражданския комитет, да преминат през всички перипетии на административната и съдебната система, за да докажат правотата си и със силата на съдебното решение отново да вкарат предложението в залата на ОбС. Заставени от съда да разгледат предложението, общинарите са позоваха на това, че то е закъсняло, че е безпредметно – нямало да се строи в Морската градина, и дори незаконно. На извънредна сесия на 22 януари те не се церемониха много с референдума и го отхвърлиха почти единодушно.

Междувременно БСП и някои патриоти бяха осенени от идеята да ни свикат един национален референдум, че е много демократично да питат народа нещо си. Същите политици останаха безмълвни по отношение на реферерендума за Морската градина. Нито една „системна“ (по Цв.Цветанов) партия не взе отношение към предложението на варненци – явно, няма такъв референдум за политическия елит…
Повече за проблема и за общинската сесия може да научите от статията на Барикада  „Забранен референдум се промъкна до общинския съвет на Варна“ тук…

Инициатива БГ
Снимка Крайбрежна ивица на Варна – Барикада

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Референдумът за Морската градина бил закъснял?”

  1. Людмил казва:

    Не само, че е закъснял и е незаконосъобразен, но и е в неморален, тъй като само ще затвърди статуквото и въпросите му изобщо не касаят Морската градина, а само една малка част от крайбрежната.

  2. admin казва:

    Да разбираме ли от Вашия коментар, че ако референдумът не се проведе, има по-голям щанс Морската градина да бъде защитена от строителство, отколкото ако се проведе?

  3. димитър казва:

    Вече по крайбрежната ивици кипи строителство! Цялата сграда на бившия рибарски плаж (по време на демокрацията превърната в някаква чалгаджийница, като беше изцяло покрит пясъка, вероятно с обяснението, че бил много малко, ако изобщо е било нужно обяснение). Сега явно ще се строи нещо много по-голямо. Освен това достъпът до плажа вече е през няколко „амбразури“ между неизброимите заведения. А рибарското мостче, възстановяването на което беше един от „гвоздеите“ на претенциите за „обновяване“ на крайбрежната плажна ивица, вече е едва забележима развалина; скоро няма да остане и спомен от него. А нали имаше забрана за строителството върху плажа и на някакво разстояние от морето?!

Leave a Reply