Google+

Еквадор: референдум забранява златодобива в градските землища

Block 31, Petro Amazonas building "Ecological Trail" into the Yasuni Park South of the Tiputini to most likely "pave the way" to tap the ITT

По инициатива на президента Ленин Морено в централноамериканската държава Еквадор на 4 февруари беше проведен референдум със седем въпроса. Два от тях засягаха природното богатство и коренното местно население по поречието на Амазонка. Мнозинството от гласувалите одобриха забрана на добива на злато и други метали в близост до населените места, в защитените територии (където Еквадор досега допускаше минодобив) и в зоните на коренното население. Референдумът каза „да” също така на тройното намаляване на петролодобивната концесия в националния парк Ясуни – от 1030 на 300 хектара. Това е победа за гражданските активистите „ясунидос”, които се борят години наред, включително с кампании за референдуми, за опазване на дъждовните гори на Амазония – едно от местата с най-голямо биоразнообразие и природна красота в света.

Еквадорци в мнозинството си отговориха с „да” и на останалите въпроси на референдума, които се отнасяха до: ограничаване на президентския мандат само до едно преизбиране, лустрация на осъдените за корупция, така че в бъдеще да нямат право на политическа кариера, премахване давността за сексуални посегателства на деца, промяна в структура на съвета с гражданско участие, който избира прокурори, омбудсман и други топ длъжности в държавата. Активността на референдума беше над 70%, а всички седем въпроса получиха утвърдителен отговор от 63 до 73% процента от гласувалите.

Референдумът се проведе при драматично оспорване на предложенията на Морено от бившия президент и негов съпартиец Рафаел Кореа, който оглави кампанията „НЕ”. Кореа е лично засегнат от ограничаването на президентския мандат. Той е бил президент вече три мандата и няма да може да се кандидатира отново за президент през 2021 г.

Може да се каже, че току-що проведеният референдум в Еквадор затвърждава имиджа на страната като място на демократични обрати и иновации. Анализатори смятат, че за първи път от години Еквадор обръща тренда за  срастване на латиноамериканските лидери с властта. Точно преди една година в друг референдум еквадорци въведоха забрана за политиците на изборни и висши държавни длъжности да държат авоарите си в офшорни зони.

В историята на защитата на човешките права Еквадор е записан като първата държава в света, която е премахнала смъртното наказание.

Еквадор е два пъти по-голям по площ от България и също така два пъти по-многолюден.

Даниела Божинова

Снимка : Парк Ясуни, път към петролен кладенец National Geographic

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply