Google+

Законът за референдумите противоречи на Конституцията

constitution

В навечерието на Международния ден на човешките права 10 декември, група инициатори на местни и национални референдуми се обърнахме към Омбудсмана Мая Манолова с искане да сезира Конституционния съд за противоконституционност на Закона за прякото участие (ЗПУГДВМС). Конкретната законова норма, която оспорваме е изискването за кворум участие, съдържащо се в чл.23 ал.1. Там е записано, че, за да бъдат зачетени резултатите на национален референдум, следва на него да гласуват такъв номинален брой избиратели, колкото са гласували на предишните парламентарни избори.

Това изискване е абсурдно и няма правен аналог в света. То е в противоречие с българската конституция, нарушава международно признатото човешко право на петиция и участие, нарушава принципите на избирателното право и принципа на правовата държава. В жалбата привеждаме подробни правни аргументи за противоконституционност.
В жалбата се казва още, че:

Изискването за кворум-участие обезсмисли всички национални референдуми, проведени досега в „демократична” България, с което породи у българските граждани основателни съмнения в конституционализма, върховенството на правото и демокрацията у нас.

След като парламентът направи гласуването на избори задължително, постигането на исканата избирателна активност на национален референдум става практически изключено. Това означава, че българските граждани де факто нямаме правото на „непосредствено упражняване на държавната власт”, предвидено в Конституцията.
В този смисъл проведеният през 2016 г. национален референдум може да остане последният в нашата нова история, а поставените от него въпроси да не бъдат никога повдигнати отново.

На практика в нашата страна гражданите не могат да решат нито един въпрос непосредствено – въпросите на националните референдуми винаги се връщат към партиите и политиците във властта, за да ги решат или по-скоро забравят, както им е угодно.
Ето защо се обърнахме към Омбудсмана с искане да упражни своите правомощия за сезиране на Конституционния съд, който да установи противоконституционността на чл.23 ал.1 от ЗПУГДВМС.

За повече информация и подкрепа на жалбата, моля пишете ни на bsngi@initiative.bg

Даниела Божинова

Снимка mediapool.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply