Google+

Втори референдум за Брекзит?

brexit-caricature-vixeuropeu

На 11 декември британският парламент проведе дебат относно провеждането на втори референдум за Брекзит. Ставаше въпрос за референдум, който да се насрочи след приключване на преговорите, но преди напускането през април 2019 г. Британските граждани да могат да гласуват за одобряване или неприемане на споразумението за излизане от ЕС.  Един от важните елементи на „развода с ЕС“ безспорно ще бъде стойността на финансовите компенсации. По време на преговорите ЕС поиска от Великобритания почти 100 млрд. лири, платими в ежегодни вноски за дълъг период от време. Премиерката Мей неотдавна почти се съгласи на сума до 50 млрд.

Дебатът идва във време на засилваща се популярност на идеята за референдум след преговорите. Представителни социологически изследвания, потвърдиха наскоро, че около половината от британците се отнасят положително към такава перспектива, като от желаещите втори референдум 54% са гласували  за оставане в ЕС през 2016 г., а 30% – за напускане.
Официалният повод за дебата в британския парламент беше гражданска петиция, подписана от 136,412 британци и постоянно пребиваващи в страната чужденци. По закон парламентът е длъжен да разгледа всяка петиция, получила подкрепа от поне 100 хил. граждани.

От няколко години британските граждани имат възможност да подписват петиции към законодателния орган онлайн на официален уеб-сайт. Ползвайки тази възможност в дните непосредствено след референдума през 2016 г.  четири милиона британци се подписаха за втори референдум по въпроса за членството в ЕС, но парламентът и правителството обявиха, че народът вече се е произнесъл и че те трябва да изпълнят волята на мнозинството.

До същия извод стигна и новият дебат на 11 декември 2017 г. Депутатите заподозряха петиционерите в опит да бъде ревизиран Брекзит референдума от 2016 г. в полза на оставане в ЕС. Мнозинството се обедини около идеята, че прякото решение на британците от 2016 г. е с висока легитимност и неговото изпълнение трябва да стане факт без втори референдум.

БСНГИ

Карикатура vixeurop.eu

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply