Google+

В Молдова могат да отзовават кметове – направиха първи опит

sputnik-referKishinev

Възможност за отзоваване на кметове, записана в Изборния кодекс на Република Молдова, беше изпробвана наскоро за първи път от гражданите на столицата Кишинев. През ноември там беше проведен референдум за отзоваване на кмета Дорин Киртоаке заради лошо управление и корупция.
Дорин Киртоаке, избиран неколкократно за кмет на Кишинев заради липса на сериозен конкурент ( според неговите противници), е получавал „титлата” „Вредител на годината” и „Боклук на годината” от опозиционни общинари заради несправяне със снега и превръщане на Кишинев в „най-мръсния град в Европа”.

Тази пролет Киртоаке попадна в полезрението на антикорупционната прокуратура, която му отправи обвинение в злоупотреба с влияние и „пасивна корупция” заради публично-частен проект за платено паркиране. Той беше временно отстранен от длъжност и поставен под домашен арест. Обвиненията предизвикаха сериозен трус и в правителството, предвид това, че Киртоаке е заместник председател на Либeралната партия, а тя към онзи момент беше участник в коалиционното управление. В знак на солидарност с Киртоаке партията се оттегли от управлението.
Междувременно инициативен комитет на Социалистическата партия поде инициатива за отзоваване и успя да събере 80-хилядна подписка в подкрепа на предложението.

За да бъде отзован Киртоаке на референдума, трябваше да бъдат изпълнени две условия: да гласуват поне една трета от общо 628 хил. избиратели в Кишинев и броят на гласовете за отстраняване на кмета да е по-голям от броя гласове, с които е бил избран на последните местни избори (163570).

Референдумът на 19 ноември обаче не можа да изпълни тези условия. Избирателната активност остана на ниско ниво – около 17% (105 хил.), макар преобладаващият брой явили се избиратели – над 80%, да гласуваха за отстраняване на кмета. Една от причините за ниската активност е може би разколебаването на столичани относно правилността на провеждания референдум – според Съвета на Европа, който изпрати специална мисия в Молдова, има колизия на правните норми на местното самоуправление и изборния кодекс, както и несъвместимост с течащите съдебни действия срещу Киртоаке.
В България досега има два опита за отзоваване на кмет с местен референдум, като нито един от тях не се е осъществил докрай. Вторият опит принадлежи на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев срещу настоящия кмет на общината.

В българското законодателство не е предвидена възможност за отзоваване на кметове или т.нар. „референдум за отзоваване на изборни длъжности” , но такъв механизъм може да бъде създаден много лесно технически. Предвид мажоритарния избор на кметовете у нас и персоналния по своя характер механизъм „отзоваване”, въпрос само на политическа воля е приемането на няколко законодателни текста в изборния кодекс.

Молдовският изборен кодекс го е записал така:
Изборен кодекс на Р Молдова, чл.177 параграф2 „ Може да бъде инициирано отзоваването на кмет, ако той или тя не успеят да защитят интересите на местната общност, не изпълняват както трябва задълженията на своята изборна длъжност в съответствие със закона или нарушават моралните и етични норми при доказване на такова поведение.”

Даниела Божинова
Снимка © Sputnik Moldova/ Miroslav Rotari

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “В Молдова могат да отзовават кметове – направиха първи опит”

  1. […] по-рано. През 2017 г. в Кишинев използваха възможност за отзоваване на столичния кмет, но […]

Leave a Reply