Google+

Швейцарци срещу закон за хазарта – ще блокира интернет

worldradio-ch-gamble

Тази есен в Швейцария беше приет нов закон за хазарта, който въвежда като протекционистична мярка блокирането на интернет за справяне с чуждестранната онлайн конкуренция в залаганията. Национални организации за защита на дигиталните права – Интернет Общество, Digitale Gesellschaft и швейцарската Пиратска партия, се противопоставиха на закона и в момента събират подписи за неговото прегласуване от гражданите. Конституцията на Швейцария предвижда такава възможност, ако в рамките на 100 дни след приемане на закона бъдат събрани поне 50 хиляди подписа на швейцарски граждани. Подписката, започнала през октомври ще приключи в началото на следващата година. Ако бъде набрана необходимата подкрепа, швейцарците ще имат възможност да си кажат думата относно закона за хазарта на някоя от 4-те дати за провеждане на референдуми, определени за 2018 г. Думата на гражданите, гласували на референдум, независимо от избирателната активност, ще бъде окончателна т.е. законът ще бъде отхвърлен или ще влезе в сила. Чрез въпросния механизъм за вето-референдум швейцарците имат възможност да упражняват контрол върху законодателната дейност на своите народни представители.
Аргументите срещу закона, с които се обосновават организаторите са: неефективност на блокирането на интернет – според ИТ специалисти съществуват варианти за заобикаляне на блокировките от дигиталните казина, същевременно ще бъдат предизвикани доста щети в мрежата, доставчиците на интернет ще трябва да внедрят системи за цензуриране на потребителите, има риск да се злоупотреби с блокирането и да се разшири по аналогия и в други области, създава се прецедент в националното законодателство, с което Швейцария става част от компанията на държави като Саудитска Арабия по отношение свободата на интернет и др.
Ако догодина се стигне до прегласуване на закона за хазарта, защитниците на свободата в интернет обаче ще трябва да посочат на швейцарското общество не само нарушените човешки права. За да решат как да гласуват на референдума, швейцарските избиратели най-вероятно ще се интересуват и от това, ако чрез блокиране на интернет не бива и не става, то има ли други по-ефективни и ненарушаващи свободата на интернет механизми за защита на швейцарския хазарт от външната конкуренция, така щото приходите от него да продължат да текат в пенсионните фондове на страната.
Даниела Божинова по материали на digitale-gesellschaft.ch и isoc.ch
Снимка worldradio.ch

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply