Google+

Стига безотчетно харчене от евродепутатите

BG-MEPs

Всеки член на Европейския парламент получава ежемесечно €4,342 допълнително към заплатата и финансирането на пътни и други разходи за дейността си. Въпросните допълнителни средства се превеждат направо в банковите сметки на евродепутатите. Предназначението им е да се ползват за разходи за наем, ток, вода, телефон, канцеларски материали и др. за информационни офиси на парламентаристите в местата, от които са избрани. За тези пари не се изисква отчет. Практиката в България е да се използват (може би част от тях) за издържане на персонал и офиси на съответните партии, което не е допустимо, но явно засега се толерира от ЕП.
Европейското гражданско движение WeMove.EU („Ние движим Европа”) призовава европейските данъкоплатци да не толерират неведението, в което са държани относно харченето на техните пари. Движението инициира петиция до Европейския парламент, в която се казва:
Вие, членове на Европейския парламент сте избрани от нас и финансирани с нашите данъци и следва да осигурите пълна прозрачност и отчет за разходите, които правите. Призоваваме Ви да създадете механизъм за постоянен финансов контрол, да отчитате с документи разходите си, да ги оповестявате и публикувате, включително резултатите от проверки и одити.

Петицията се подкрепя от международната антикорупционна организация Трансперанси Интернешънъл.

Можете да подкрепите петицията тук

БСНГИ

Снимка bnews.bg

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply