Google+

Каталуния: обиски, арести преди референдума

guardiola-shutterstock

Испанската прокуратура заплаши с арест кметовете от Каталуния, ако организират изборния процес за референдума за независимост на региона. Допитването е насрочено за 1 октомври с указ на регионалния лидер Карлес Пучдемон. Мадрид постави извън закона каталунския референдум. Той е недопустим според Конституционния съд на Испания. Преди дни, по данни на Voice of America, испанската полиция е извършила обиски на печатница и офиси на медии в два каталунски града като част от разследване за подготовката за референдума.
Стремежът към независимост в Каталуния, най-гъсто населения регион в Испания със собствен език и развита индустрия, набра сила след като дълбоката икономическа криза на национално равнище накара местните лидери да твърдят, че Каталуния ще бъде по-добре сама. През 2014 г. беше проведено символично допитване, в което над 80% от гласувалите поискаха независимост. С времето обаче подкрепата за отделяне изглежда спада. Така твърдят социологически проучвания в Испания, оповестени през лятото на настоящата година.
Снимка: На 40-хиляден митинг в Барселона футболната звезда Пеп Гуардиола (на снимката), роден в Каталуния, държа пламенна реч в защита на референдума. Автор Miguel Benitez/REX/Shutterstock

Инициатива БГ

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply