Google+

Авиокомпания с необичаен референдум

Авиокомпанията Алиталия прави необичаен референдум

Италианският въздушен превозвач „Алиталия” провежда референдум сред своите служители с цел да се реши бъдещето на националната компания, която е пред банкрут. Мениджмънтът на компанията и транспортните профсъюзи се споразумяха за пакет от мерки за оздравяване на авиолиниите, включващи съкращения на персонал – 980 души и намаление на работните надници с 8%.

Планът за стабилизация е подложен на одобрението на персонала в уникален по рода си референдум. В него могат да участват всички 12500 служители на Алиталия. Вземането на съгласието на персонала се налага заради сериите от стачки и протестни действия в последно време.

Референдумът ще се реши с просто мнозинство на гласувалите. Те ще гласуват с „да” или „не”. Ако мерките получат одобрението на наетите, ще бъдат осигурени държавни гаранции за нови инвестиции в Алиталия. Този сценарий предвижда закупуване на няколко нови самолета в бъдеще и отваряне на нови работни места. Ако отговорът е „не”, правителството планира фирмата да бъде поета от специален комисар.

Допитването до служителите се провежда от 20 до 24 април, като за целта компанията е определила общо седем места за гласуване в цяла Италия, предаде италианската информационна агенция ANSA.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: Ultima voce

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply