Google+

Варненско село иска референдум срещу депо за отпадъци

Чернево подписка референдум

За пореден път българско селище прибягва да подписка за референдум в търсене на екологична справедливост. Село Чернево в община Суворово, област Варна се е разбунтувало срещу планове за изграждане на депо за отпадъци, предаде информационният портал „Будна Варна“.

Депото се очаква да бъде на метри от селото и е предвидено за отпадъци от химически завод на „Девен“ АД, дъщерна фирма на Солвей Соди. Според документацията става въпрос за „депо за неопасни отпадъци“, но местните хора не се доверяват на това и се опасяват от депониране на токсични отпадъци. Посочва се, че подобни съмнения не са безпочвени предвид факта, че дружеството „Девен“ АД е глобявано няколко пъти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна заради неспазване на условията в комплексно разрешително, както и за замърсяване на атмосферния въздух.

В Чернево вече е създаден Инициативен комитет, който в съответствие на чл.28 ал. 2 от ЗПУГДВМС е започнал подписка за местен референдум.

Жителите на селото са заявили готовност и за гражданско неподчинение, ако местните власти не обърнат внимание на проблема.

Източник: ОВарна

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply