Google+

Референдум връща Южна Осетия в СССР?

Южна Осетия референдум
Южна Осетия е част от Грузия и една от зоните на замразени конфликти, възникнали при разпадането на Съветския съюз (заедно с Абхазия в Грузия, Нагорни Карабах в Азербейджан и Транснистрия в Молдова)

Южна Осетия се опита да се затвърди като самостоятелна държава и да подготви връщането си в някогашното съветско семейство на народите. На 9 април там се проведоха президентски избори и референдум.

Референдумът трябваше да одобри преименуване на непризнатата от международната общност страна в „Държава Южна Осетия – Алания”. Добавянето на името „Алания”, според запознати, е трябвало да бъде подготвителен ход за последващо сливане с регион Алания в Русия, с което на практика обединената Алания да стане част от Русия. Понастоящем Русия има окупационно военно присъствие в Южна Осетия, а също осигурява около 90% от финансирането й.

В изборите и референдума в Южна Осетия можеха да участват 32 000 избиратели на нейната територия и около 6,5 хил. избиратели извън нея, включително в Москва. Беше избран за президент Анатолий Бабилов, доскорошен председател на Народното събрание на Южна Осетия.

Грузия и държавите от Кавказкия реагираха остро на изборите и референдума. Европейският съюз и НАТО ги отхвърлиха като нелегитимни. В позицията, разпространена от САЩ, се подчертава, че изборите и референдумът са проведени без съгласието на законното правителство на Грузия. САЩ декларират, че подкрепят териториалната цялост на Грузия и нейния суверенитет в международно признатите й граници, от които неделима част са Южна Осетия и Абхазия.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply