Google+

Ще поеме ли Исландия курс към ЕС

Исландия референдум Европейски съюз

Новосформираното коалиционно правителство на Исландия начело с Партия „Независимост” най-вероятно няма да свика референдум относно бъдещо европейско членство на страната. Премиерът Бярни Бенедиксон заяви, че няма такива намерения, освен ако парламентът не е на противоположното мнение.

През 2014 г. имаше сериозни обществени очаквания за такъв референдум, но днес социологическите данни показват, че над 50% от исландците са против европейско членство, а около 24% го одобряват твърдо.

Исландия стана кандидат за членство през 2009 г., но през 2015 г. оттегли кандидатурата си. Очевидно настоящото състояние на обединена Европа не я прави особено привлекателна за исландците и скорошна промяна в техните нагласи не е много вероятна.

Така или иначе, Исландия вече е в голяма степен интегрирана в обединена Европа. Тя е член на Шенгенската зона, участва в общия пазар, макар без селското стопанство и рибните ресурси. Исландия, Норвегия и Лихтенщайн членуват в Европейската асоциация за свободна търговия и в Европейската икономическа зона. Ако пожелае пълноправно членство в ЕС, Исландия не би имала затруднения да отговори на изискванията и би се присъединила много бързо, за разлика от балканските страни кандидатки и Турция.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply