Google+

ВАС решава задължителен ли е референдумът

ВАС решава за референдум 2016

Върховният административен съд ще гледа на 31 януари делото за резултатите от националния референдум. Делото беше заведено от Инициативния комитет за референдума с председател Слави Трифонов срещу решение № 4000-НР от 11 ноември на ЦИК, с което се обявяват резултатите от допитването.

В края на миналата година съдът назначи математическо-статистическа експертиза, която да извърши повторно преброяване на бюлетините и пликовете, пуснати в урните в деня на референдума 6 ноември. Първоначалният срок от 10 дни беше удължен с още 10 по искане на вещите лица.

На 31 януари резултатите от преброяването трябва да бъдат представени в съдебната зала. Те ще са решаващи за изхода на референдума.

Както е известно, в него участваха над 50% от имащите право на глас, като значително мнозинство от тях отговори положително на трите въпроса за въвеждане на мажоритарна избирателна система, задължително гласуване на избори и референдуми и драстично намаляване на партийната субсидия. Около 12 000 гласа не достигнаха, за да станат резултатите задължителни според изискването за кворум-участие на настоящия закон за прякото участие. По силата на същия закон въпросите на референдума влязоха за разглеждане от 43-то Народно събрание, но то не направи нищо, за да ги обсъди и реши преди разпускането си.

Законовото изискване за избирателна активност, равна на избирателната активност на предходните парламентарни избори е в противоречие със стандартите за честни и свободни референдуми, разработени от Венецианската комисия на Съвета на Европа. То обезсмисля усилието на активните граждани да участват в референдуми – и трите национални референдума, проведени след демократични промени, въпреки своята висока легитимност, се оказаха законово неуспешни заради въпросното изискване.

Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива и създадената от нас национална гражданска инициатива „Участие, не участ!“ се бори за премахване на кворума-участие и съобразяване на правилата за референдуми у нас с демократичните стандарти, за да имаме работеща пряка демокрация в България.

Снимка: БГНЕС

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply