Google+

Италианският премиер може да последва Борисов

Матео Ренци референдум

Матео Ренци заложи оставката си в познат за нас, българите сценарий върху изхода от национално гласуване. Става въпрос за референдум за приемане на конституционни промени, който ще се проведе на 4 декември.

Промените предвиждат тройно намаляване на горната законодателна камара – сената, и отнемане на правото му на вето. Освен това сенаторите повече няма да бъдат избирани пряко от гражданите, а от регионалните и местни власти.

Реформата се оценява като най-сериозната от времето на Втората световна война до днес в Италия. Идеята е да бъде разблокиран законодателният процес, който в момента се бави неимоверно заради т.нар. бикамерализъм – равностойни правомощия на двете камари. Така например закон за изравняване правата на извънбрачните деца с тези на децата от законен брак е отнел на парламентаристите на Италия 1300 дни за уточняване и приемане.

Противниците на конституционната реформа изтъкват като неин главен проблем съсредоточаването на голяма власт в ръцете на управляващата партия  – и в парламента, и в изпълнителната власт.

Евентуално неодобрение на конституционните промени от избирателите може да доведе не само до падане на правителството на Италия, но и до сериозни трусове в целия Европейски съюз.

Прогнозира се тежка криза за еврозоната, ако има оставка на Ренци и последват извънредни избори. На тях е възможно да победи популярното движение на Пепе Грильо „Пет звезди“, което не желае оставане в еврозоната и обещава референдум по този въпрос. Такава победа не е сигурна, но промененият неотдавна избирателен закон на Италия дава голям бонус от допълнителни места в парламента на онзи, който е взел малко повече гласове и има относително мнозинство на изборите.

Според някои международни коментатори вероятните последствия от негативен вот могат да бъдат от мащаба на Брекзит и избирането на Тръмп в САЩ. За да не допусне провал, Ренци положи сериозни усилия да организира кампания „Да на конституционните промени“, за която ангажира един от топ мениджърите на политически кампании в САЩ.

Референдумът ще бъде до голяма степен вот на доверие за премиера и неговата партия. Самият Матео Ренци превърна допитването в личен плебисцит, като заложи бъдещето си на резултата от вота. По същия начин преди време във Великобритания Камерън обвърза съдбата на консерваторите с обещание за референдум за членството в ЕС.

За признаване на резултатите от този референдум не е необходима избирателна активност от 50% +1 от всички граждани с избирателни права, както е на други референдуми в Италия.

Снимка: Remo Casilli/Reuters

Текст: Инициатива БГ

При използване на материали от този уебсайт позоваването на Инициатива БГ е задължително.

© 2014 Initiative.bg Всички права запазени. 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply